Család

5 szuper TikTok-trükk, hogy ne kelljen ételt kidobnod

Spórolós és egyben környezettudatos tippek következnek, hogy minél kevesebb étel kerüljön a kukába.
2023. Február 20.
megbarnult banán ételmentő ötletek
Fotó: Getty Images

Aki háztartást vezet, az tudja: nem mindig lehet úgy kiszámítani a vásárlásokat, az elkészített étel mennyiségét, hogy mindent fel lehessen használni, el lehessen fogyasztani még azelőtt, hogy megromlana. Ám ha időben észrvesszük, hogy van maradék, amivel kezdhetnénk valamit, vagy trükkös óvintézkedéssel hosszabbítjuk meg az ételek eltarthatóságát, azzal a pénztárcánk is jól jár, a keletkező hulladék mennyisége is csökken, és kevesebb étel veszik kárba.

A TikTok sok őrültség színtere, de ha jól használjuk, hasznos ötleteket is találhatunk rajta – ezekből gyűjtöttünk most néhányat.

1. Kezeld a gyümölcsöt!

Így lehet bármilyen vegyszer nélkül meghosszabbítani a könnyen romló gyümölcsök eltarthatóságát.

@budgetingmum Life hack to reduce food waste and therefore save you some money! 💰 this hack will help to make your strawberries last up to 2 weeks longer! I hate when I’ve brought fruit and a few days later we come to eat it and it’s already started to turn bad so this little hack will help your strawberries to stay fresher for longer. The vinegar helps to kill to bacteria living in the fruit meaning it will stay fresher for longer 🍎 #foodstorage #reducefoodwaste #savemoney #lifehack #momhack #budgetingmum #fyp #foryoupage #viral ♬ Storytelling - Adriel

A trükk: 60 ml ecet és 350 ml víz keverékében kell egy picit áztatni, majd lemosni az epret – a Budgetingmum nevű TikToker szerint akár 2 héttel is tovább eltartható így az eper.

2. Keverd be a banánt!

A megbarnult banánt akkor sem kell kidobni, ha már nagyon (nagyon-nagyon) puhára érett, mert szuper reggeli készíthető belőle.

@the.fruititarian Don’t throw out that brown banana! Make breakfast 🍌 Recipe below ⬇️ #banana #mugcake #reducefoodwaste #bananabread #cookingtiktok #fyp #easyrecipe ♬ A-O-K - Tai Verdes

A trükk: Egy mikrózható bögrében keverj össze egy teáskanál olvasztott vajat, a puha banánt, egy evőkanál tejet, egy kis vaníliakivonatot alaposan. Tegyél hozzá 3 evőkanál lisztet, egy evőkanál (barna)cukrot, fél teáskanál sütőport és egy pici sót. Újra keverd össze, mehet bele egy kis csokoládé meg chiamag. Újabb keverés után másfél-két percre tedd be a mikróba – és már fogyaszthatod is!

3. Spórolj az olajjal!

Bármilyen ételt veszel, ami olajban van eltéve, azt ne dobd ki – különösen akkor ne, ha fűszeres olajról van szó!

A trükk: Az ízesített olaj tökélete saláták ízesítésére! Egyszerűen csorgasd rá a salátakeverékre, gazdagabb és finomabb lesz tőle. Ha nem használod fel rögtön, zárható kis befőttesüvegben tedd el az olajat.

4. Kéznél van a saláta

Ha csomagolt salátakeverék helyett szívesebben veszel egy fej salit, de az egészet nem használod fel, és egy része rendszeresen megfonnyad, itt a megoldás.

@sabrina.sustainable.life Replying to @alexis_maced0 simple thing i do to make it easier to make salads quickly and helps lettuce last soo much longer! #sustainableliving #healthyfood #healthylifestyle #salads #reducefoodwaste #lettuce #sustainabilitytiktok ♬ original sound - Sabrina Sustainable Life

A trükk: Sokszor azért nem állsz neki a salátakészítésnek, mert macerás nekiállni vagdosni a nagy salátafejet? Vágd fel előre a salátát! Ha ezután megmosod, leszárítod, és alá-fölé papírtörlőt téve zárható üveg vagy műanyag edényben teszed el, tovább eláll, és sokkal könnyebb lesz felhasználni.

5. Mentsd meg a brokkolit!

A brokkoli szárát eddig kidobtad, vagy legjobb esetben a komposztálóba került? Van egy jobb ötletünk!

A trükk: Készíts belőle finom köretet vagy nassolnivalót! Vagdosd le a külső, kemény részeket, a többit vágd vékony csíkokra. Öntsd le egy kevés olajjal, fűszerezd ízlés szerint (ne spórolj vele!), és süsd 200 fokon 20 percig. Brokkolirózsát vagy másféle zöldséget is tehetsz hozzá, ha szeretnél.