Család

Sütésnél ezekkel az alapanyagokkal is helyettesíthető a tojás

Ha esetleg tojásallergia miatt kell kihagyni a tojást, vagy kevesebb van otthon, mint amennyire szükség lenne, ezekkel is lehet helyettesíteni.
2025. Március 09.

Előfordulhat, hogy kevesebb tojás van otthon, mint amennyire szükségünk lenne a sütemény elkészítéséhez. De lehet, hogy éppen tojásallergia miatt szükséges helyettesíteni.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Ilyen helyzetekben van néhány alapanyag, amivel tudjuk pótolni a tojást a sütikben. A Good Morning America nemrégiben megosztott egy videót, amiben a KaleJunkie nevű blogger mondja el a tippjeit, hogy mivel lehet helyettesíteni a tojást. Az Instagram-videót itt találod.

A videó szerint az egyik helyettesítő lehet a lenmag: ezzel 1 tojást 1 evőkanál őrült lenmag és 3 evőkanál víz keverékével lehet pótolni – a keveréket hagyd állni 5 percig a felhasználás előtt. Használható még almaszósz – ebből 1 tojás helyett 60 ml. Chia maggal is pótolható a tojás: 1 tojás helyett 1 evőkanál chia mag és 3 evőkanál víz keverékét használd, amit előtte hagyj állni 5 percet. Tojást lehet pótolni aquafabaval is, ami a csicseriborsókonzerv leve: ebből 3 evőkanálnyi helyettesít 1 tojást.

Ajánlják még helyettesítőnek a selyemtofu krémet, amiből 60 ml helyettesít 1 tojást, és a banánt, amiből egy kisebb pótol 1 tojást.

Korábban a Maradék nélkül, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal programja is osztott meg tojáshelyettesítő ötleteket Facebook-oldalán, amiben az aquafabaval kapcsolatban adtak további ötleteket is. „Az aquafaba vagyis a csicseriborsólé a csicseriborsókonzerv leve. Ezt használat előtt kemény habbá kell verni és utána rakhatjuk ugyanúgy süteményekbe, fasírtokba, de a sütemények tetején a tojásfehérjehabot is helyettesíthetjük vele. Emellett vegán majonézt is készíthetünk vele mustár, ecet és olaj hozzáadásával” – írták a témával foglalkozó bejegyzésükben.