Család

5 ok, amiért jár neked, hogy a gyerekeid nélkül menj szabadságra

Szabad gyerekmentesen nyaralni? Nagyon is szabad, sőt, érdemes is.
2023. Február 04.
vakáció egyedül
Fotó: Getty

Szükséged van rá, hogy kicsit kicsekkolj a mindennapokból? Néha bizony a gyerekezésben is szünetet kell tartani, más kérdés, hogy sokaknak nehéz megoldani a felügyeletet. Ha viszont sikerül, annak több hozadéka is lehet: a gyerekek egy kipihentebb szülőt kapnak vissza, valamint pároddal és saját magaddal is közelebb kerülhettek egymáshoz.  „A háromévesem megnevettet, a tréfái még a legszomorúbb ember arcára is mosolyt csalnak. A kilencévesem pedig éleslátó és kreatív, irigylem a magabiztosságát” – írja egy édesanya a Parents.com oldalon. „Mégis, miközben a gyermekeim az életem, nemrég azon kaptam magam, hogy egy kis szünetre vágyom – tőlük és a szülői káosztól. El kellett menekülnöm. És így is tettem.” Ez az édesanya egyedül utazott, és hosszan mesél arról, milyen kalandjai voltak. Azt mondta, nem is dönthetett volna jobban. De nézzük, milyen előnyöket tapasztalt a különpihenő alatt!

Saját tempó

Bár szórakoztató, gyerekekkel – különösen kisgyermekekkel – nehéz utazni. Az ütemezés és az útvonal az etetések, szunyókálások és pelenkacserék (vagy biliszünetek, életkortól és állapottól függően) körül forognak. Amikor gyerekek nélkül mentem, mindent a saját ütemtervem szerint csinálhattam. Csobbanás helyett napozás 

Nem kellett egész nap a gyerekmedencét őriznem, felnőttprogramokon is részt vehettem. Jöhetett a vízi torna, a napozás, és az esti rumkóstoló a szálloda bárjában.

Akkor és azt ehettem, amit akartam

Bár olykor én is elvagyok sajtburgeren vagy spagettin, az igazság az, hogy nem mindig arra akarom alapozni a kulináris döntéseimet, hogy melyik étteremben adják jó áron a csirkefalatokat. A gyerekmentes nyaralás lehetőséget ad új ételek és élmények kipróbálására – végre jöhetnek a friss tenger gyümölcsei is, és nem kell, hogy lelkiismeret-furdalásunk legyen, ha fehérborral kísérjük.

Kialudtam magam

Ha kisgyermekeid vannak, valószínűleg jobban értékeled ezt a pontot, mint az összes többit együttvéve. Igen, a gyerekmentes vakáció lehetőséget ad arra, hogy aludj és pihenjen. Többé nincsenek kis talpak az arcodban, és könyökök az oldaladban.

Kipróbálhattam új dolgokat

Szeretsz lovagolni, túrázni vagy hosszú, késői sétákat tenni a tengerparton? Vagyis régen szerettél? Mindig is ki akartad próbálni a bungee jumpingot vagy az ejtőernyős ugrást? A gyerekmentes utazás lehetőséget ad végre új dolgok felfedezésére.

Töltsük meg a poharat!

Hallottad már azt a kifejezést, hogy “üres pohárból nem tudsz tölteni?” Vagyis először magaddal kell törődnöd. És bár nehéz lehet előnybe helyezni a saját fizikai, mentális, szociális és érzelmi egészségedet onnantól kezdve, hogy gyermekeid születtek, a gyerekmentes vakáció alkalmat ad a pihenésre és a feltöltődésre is. Ez az öngondoskodás egyik fontos formája lehet, amely valójában jobb szülővé tesz.