Család

Számít a párkapcsolatban, hogy egyezik-e a szeretetnyelv?

Hosszabb és boldogabb párkapcsolat várható akkor, ha a feleknek azonos a szeretetnyelvük? Vagy ez csak egy lehetséges jó kezdet, de ennél azért bonyolultabban működnek a párkapcsolatok és az emberek?
2022. Október 17.
Boldog pár függőágyban egymás kezét fogva

A Gary Chapman által írt öt szeretetnyelvről szóló könyv az egyik legolvasottabb párkapcsolati kötet, amit valaha kiadtak. Az óriási népszerűségnek örvendő könyv alaptétele az, hogy mindenkinek megvan az a módszere, ahogyan a szeretet megélését és kifejezését előnyben részesíti.

Ezek a preferenciák Chapman szerint öt kategóriába sorolhatók:

  • Minőségi idő (pl. az egymásra koncentrálva töltött idő, figyelmes odafigyelés).
  • Fizikai érintés (pl. kézenfogás, átölelés, közösülés)
  • Megerősítő szavak (pl. elismerés, bókok)
  • Szívességek (pl. segítség, támogatás, megbízások és feladatok elvégzése, apró szolgálatok)
  • Ajándékozás (pl. a szeretet szimbólumai, mint kis figyelmes ajándékok, virág)

Mindannyian mind az öt nyelvet használjuk időnként, de Chapman szerint van egy domináns preferenciánk. Ha például élvezed a testi érintést, de különösen akkor érzed azt, hogy szeretnek, amikor elismernek, akkor a te szeretetnyelved a megerősítő szavak kategóriája, legalábbis Chapman szerint. A szerző úgy gondolja, hogy ha a partnerek szeretetnyelvei megegyeznek, az valószínűsíti, hogy jó lesz a párkapcsolatuk. Ha nem illeszkedik egymáshoz a két ember szeretetnyelve, akkor nehezebb a másik megértése és ez több konfliktust szülhet.

Egy nemrégiben készült tanulmányban kutatók 31 nemzetiség, 100 szexuálisan aktív heteroszexuális pár adatait gyűjtötték össze. A párok minden egyes tagja megjelölte a szeretetnyelvét, valamint azt, hogy hogyan fejezik ki a szeretetüket a partnerüknek. Ebből a kutatók meghatározták a partnerek szeretetnyelvi egyezését. Ha például az egyik fél preferenciája a minőségi időtöltés volt, és a partnerének is, akkor tökéletes párosításnak számítottak.

Mennyire számít egy párkapcsolatban, hogy azonos-e a szeretetnyelv?

A kutatók végső soron arra voltak kíváncsiak, hogy kiknél működik jobban a párkapcsolat. Ha a partnerek ugyanazt a szeretetnyelvet használták, akkor magasabb szexuális és magasabb kapcsolati elégedettségről is beszámoltak.

Hogy mitől hangolódik össze két ember szeretetnyelve, arra a kutatók azt találták, hogy a nagyobb empátiával és perspektívakészséggel rendelkező férfiak jobban összehangolódtak partnerükkel.

Végül azt találták, hogy a kapcsolat hossza nem függött össze a szeretetnyelvi megfeleléssel, ami arra utal, hogy önmagában az a tény, hogy a szeretetnyelv azonos két ember között, nem garantálja, hogy biztosan együtt is maradnak életük végéig.

Fontos, hogy bár ez a tanulmány azt sugallja, hogy a szeretetnyelvek számítanak, más kutatások nem jutottak erre a megállapításra. A legjobb üzenet tehát az, hogy a szeretetnyelvek egy másfajta szemléletmódot kínálnak a párkapcsolatra, valamint egy lehetséges módot arra, hogy jobban megértsd magad és a partnered. Minél jobban megértitek egymást, annál inkább egy hullámhosszra tudtok kerülni a partnereddel.

Kép: Getty Images

Forrás: psychologytoday.com