Család

Tipp az egyszerűbb fokhagymapucoláshoz

Több gerezd gyorsabb megpucolásához mutatunk tippet.
2024. Augusztus 31.

Ha egyszerre több gerezd fokhagymára van szükséged a főzésnél – például, ha többféle ételbe is kerül fokhagyma, vagy ha fokhagymalevest főznél – próbáld ki a meghámozásukhoz a tippet, amit a marthastewart.com osztott meg.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Ehhez semmi másra nem lesz szükséged, csak egy befőttesüvegre és a tetejére, vagy esetleg egy jól záródóműanyagdobozra. Tedd a fokhagyma gerezdeket az üveg, csavard rá a tetőt, és rázd erősen az üveget, amíg a gerezdekről leválik a héjuk.

Ha csak egy-két fokhagyma meghámozására van szükség, ahhoz az egyik legjobb módszer, ha egy kés lapos oldalával egy kicsit rányomsz a gerezdre, így könnyebb lesz lehúznod a héjat róla.

 

A további gyakrabban ajánlott módszerek közül az egyik, amikor két hasonló méretű fémtál közé kell tenni a fokhagymát – úgy, mintha a tálakat egymásba próbálnánk tenni –, majd rázogatással meghámozni. De ez nagyon hasonló, mint a befőttesüveges.

Szintén szokták ajánlani, hogy a gerezdeket tegyük pár másodpercre (körülbelül 10 másodpercre) mikróba, és így könnyebben le lehet majd húzni a héjukat. Viszont ez a technika felpuhíthatja a fokhagymát is. Ugyanígy egy módszer, ha a gerezdeket forró vízbe áztatják a hámozásuk előtt.

És mit tehetsz, ha nagyon fokhagyma illatú lett a kezed? Az EatingWell oldal szerint ezen a következő természetes megoldások segíthetnek: dörzsöld át a kezeidet egy gerezd citrommal, sóval vagy szódabikarbónával, majd jó alaposan öblítsd le vízzel.