
(Kép forrása: Getty Images)
Ha nekiálltok kekszet sütni, az első tepsi valószínűleg már azt sem éri meg, hogy dobozba kerüljön. Ha nagyobb adagot sütsz, hogy egy-két napra legyen keksz uzsonnára, érdemes odafigyelni néhány dologra a tárolásnál, hogy puhák is maradjanak a kekszek.
Alább néhány ilyen tippet adunk.
Hűtsd ki teljesen
Gyakori hiba, hogy a friss, még langyos kekszek azonnal a dobozba kerülnek, de ilyenkor bent maradhat még a maradék gőz, és a sütemények eláznak, ragacsosak lesznek. Éppen ezért várd meg, amíg teljesen kihűlnek, és csak utána kerüljenek a tárolódobozba. Segít, hogy a kekszek gyorsabban kihűljenek, ha rácsra teszed, miután kivetted a sütőből.
Tárold légmentesen – de ne zsúfoltan
Jól záródó dobozban tedd el a kekszeket, de érdemes szellősebben pakolni a dobozba, nem túlzsúfolva a kekszeket. Ha teheted, használj széles, lapos dobozt, és rétegezd ebben a kekszeket papírral, hogy ne ragadjanak össze.
A kenyérszeletes-trükk
Egy régi konyhai praktika, hogy tegyél a puha kekszek mellé egy szelet kenyeret a dobozba. A kenyér nedvességet ad le, amit a kekszek fel tudnak venni.
Ha sok kekszet sütöttél
Ha úgy sütöttél, hogy hosszabb ideig legyen keksz uzsonnára vagy esetleg egy vendégségre, a kekszek fagyasztása jó megoldás lehet. Kekszet tehetsz el úgy is a fagyasztóba, hogy megsütöd, majd kihűtöd, és lefagyasztod légmentesen zárható dobozban vagy zacskóban. Vagy akár a tésztát is lefagyaszthatod gombócok formájában, és frissen kisütheted. Ehhez félbehajtott sütőpapír közé tedd a gombóckat, majd így tedd légmentesen zárható tasakokba. Mindig írd rá a dátumot a zacskóra, és azt, hogy mikor készült.
Ne tedd a hűtőbe
A hűtő túl száraz környezet, ami elszívja a nedvességet a sütikből. A kekszeket szobahőmérsékleten, zárható dobozban, árnyékos helyen tárold. A hűtő csak a krémes vagy tejes töltelék esetén indokolt – de akkor is csomagold be dobozba a kekszeket.