Család

5 tünet, ami azt mutatja, hogy veszélyeztet az anyai kiégés

A burn out, vagyis kiégés vastagon érinti az anyákat, hiszen örökös megfelelési présben vannak, és sokan közülük túlterheltek.
2022. Szeptember 22.
Kiégnek az édesanyák

Az anyai kiégés egy krónikus állapot, amelyet fizikai, mentális és érzelmi kimerültség jellemez, és akkor fordul elő, amikor a folyamatos stressz csökkenti az ember energiaforrásait – írja a mother.ly. A szülői kiégést négy dimenzióban azonosítják:

  • Kitartó, elsöprő kimerültség érzése
  • Összehasonlítás korábbi önmagunkkal
  • Annak az érzése, hogy nem bírjuk tovább a gyereknevelést, és elegünk van belőle
  • Érzelmi távolságtartás a gyerekektől. Csak a szükséges minimumot tesszük meg.

Hogy néz ki egy kiégett anya a való életben?

Íme néhány napi tünet, amelyekből kiderül, hogy veszélyben vagy-e, vagy esetleg már érint is a kiégés:

1. Folyamatosan fáradt vagy

Ha mindent megteszel, amit tanácsolnak neked, például helyesen étkezel, edzel, szüneteket tartasz, tudsz aludni, de továbbra is állandóan kimerültnek érzed magad, valahányszor kapcsolatba lépsz a gyerekeiddel, akkor előfordulhat, hogy ez már a kiégés fázisa.

2. Kiabálsz

Sok anya kiabál, hogy rávegye a gyerekeit arra, amit szeretne, és sokan közülük tehetetlenséget élnek meg. Akkor is ordítanak, ha egyébként jó hangulatban vannak, néha már úgy tűnik, csak így tudnak kommunikálni.

3. Azt érzed, hogy nem vagy elég jó

Az anyák rengeteg ítéletnek és kritikának vannak kitéve – valamilyen oknál fogva a külvilág szereti az anyát hibáztatni a gyereke bármilyen jellemvonásáért vagy viselkedéséért. Márpedig hogyan lehetne az egyik ember felelős egy másik minden szaváért, gondolatáért, érzéséért és cselekedetéért?! Sok anya úgy érzi, ez azért van, mert ő „nem elég jó” az anyaságban, nem tud megfelelni annak az elvárásnak, hogy folyamatosan kontrollálja a gyerekek ellenőrizhetetlen vagy kiszámíthatatlan cselekedeteit.

4. Menekülési vágyat érzel

Kívántad valaha, hogy az anyaság fizetett, teljes munkaidős munka legyen, hogy felmondhass, vagy munkahelyet válthass? Sokan érezzük így, különösen akkor, ha nem látjuk a végét s dolgoknak, ha úgy érezzük, minden energiánkat felemészti a szülői lét. Lehet, hogy kiégést élsz meg, ha még egy kis szabadság után is rettegsz attól, hogy visszatérj az anyasághoz.

5. Csak negatív interakciókat folytatsz a gyerekeiddel

A kiégés trükkös dolog. Még akkor is, ha azt hiszed, hogy a legjobbat teszed, csak a negatívra összpontosít. Ha azon kapod magad, hogy csak azért beszélsz a gyerekeiddel, hogy fegyelmezd őket, akkor arról lehet szó, hogy a kiégés elfedi a mindennapok kis győzelmeit, és még a gyermeked furcsaságaiban rejlő örömöket is.

Miért kell azonosítanunk a kiégést?

A kiégés azonosítása azért fontos, mert ez a jelenség nemcsak az anya számára jelent problémát, hanem az érintett gyerekek számára is. Egy anya kiégése a bántalmazás és az elhanyagolás veszélyének teszi ki a kicsiket, amit persze még egy kiégett anya sem kíván a gyermekének.

A fenti tünetek csak az első lépések lehetnek az azonosításban. Ha további támogatást szeretnél kapni, muszáj lesz felkeresni egy pszichológust.