Család

Változékony időjárásra számíthatunk a hétvégén

Ilyen időre számíthatunk november első hétvégéjén.
2023. November 02.
november
(Kép forrása: Getty Images)

Változékony lesz az időjárás november első hétvégéjén: pénteken egy átvonuló hidegfront mentén kell esőre és erős szélre számítani, szombaton az ország döntő részén napos idő várható, majd vasárnap ismét sokfelé lesz eső és erős szél – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzése alapján az MTI.

Pénteken fokozatosan kelet felé halad a hidegfront felhő- és csapadékzónája, a front mentén sokfelé várható eső, zápor, akár zivatarok is kialakulhatnak. Délután nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, de északon, északnyugaton tovább felhős maradhat az ég, és ott újból előfordulhat zápor, esetleg zivatar, és több helyen nagyobb csapadékmennyiség is összegyűlhet.

A front előtt a déli, délnyugati szél sokfelé lesz erős, a hegyekben és zivatarok környezetében viharos lökések is várhatók. Majd a nyugatira, északnyugatira forduló légmozgás veszít erejéből. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 22 Celsius-fok között alakulhat.

 

Szombaton hajnalra nagyobb területen képződhet köd, rétegfelhőzet – ez napközben néhol csak lassan oszlik fel. Az ország döntő részén napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, kisebb eső, zápor csak néhol valószínű.

Sokfelé megélénkül a déli, délkeleti szél, estétől az Észak-Dunántúlon megerősödik, Sopronnál pedig viharossá fokozódik. Kora délutánra a hőmérséklet többnyire 14-19 Celsius-fok közé emelkedik, északkeleten azonban mérhetnek 12-13 fokot is.

A hét utolsó napján erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a nap második felében nyugat felől egyre nagyobb területen felszakadozik, csökken a felhőzet. Vasárnap sokfelé várható eső, zápor, zivatarok is kialakulhatnak és helyenként nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat. Sokfelé kísérik erős, néhol viharos lökések a déli, délnyugati szelet. A minimum-hőmérséklet általában 7-13 Celsius-fok között alakul, de északkeleten 4-6 Celsius-fokot is mérhetnek. Kora délután 10-19 Celsius-fok várható.

Forrás: MTI