Család

Zöldségeket kezdett termeszteni egy amerikai kamaszlány, hogy családoknak adományozhassa

Az Iowa-ban élő lány alaposan utánanézett a növénytermesztésnek, és nagyon komolyan veszi a kerti munkát.
2023. November 26.
(Kép forrása: Getty Images)

A My Modern Met számolt be a 17 éves Lauren Schroeder történetéről, aki azt tűzte ki céljául, hogy nélkülöző családok számára termeszt friss zöldségeket. A fiatal lány még 14 éves korában önkénteskedni kezdett egy nonprofit élelmezési szervezetnél, ahol a zöldségekből főként konzerveket és csomagoltakat adtak a családoknak. A lány szerette volna, hogy friss zöldségekhez is juthassanak az emberek, ezért kitalálta, hogy kertészkedni kezd otthon, és zöldségeket, salátát, sárgarépát, paradicsomot és cukkinit termeszteni.

A tervében támogatta édesanyja is, aki felhívta a figyelmét arra, hogy a dolog sok munkát fog igényelni. Lauren ennek ellenére is bele akart vágni, ezért a farmjukon elkerítettek egy fél hektáros területet. A lány mellé állt támogatóként egy mezőgazdasági oktatási szervezet is, akik segítettek megvásárolni a szükséges vetőmagokat és kertészeti eszközöket. Ezután a kamasz belekezdett a munkába.

„Sokat kutattam az interneten, hogy kiderítsem, mi működhet és mi nem, mely növényeknek van szükségük árnyékra, melyeknek több vízre, és mikor a legideálisabb betakarítani az egyes zöldségeket” – idézi a tinédzsert a portál.

Iowa-ban a nyarak nagyon melegek és szárazak, ezért naponta öntöznie is kellett, és minden nap két-három órát dolgozott a kertben a softball edzése előtt vagy után.

Az első betakarításkor több mint 18 kilogramm zöldség termett a kertben, amit nyolc helyi jótékonysági szervezet között osztottak szét, köztük élelmiszerbankoknak és idősek otthonának is. Lauren pedig tudta, hogy ezután is szeretné folytatni a zöldség-adományozást.

Így 2023-ra újraindította a projektjét, ezúttal már egy egész hektárt művelve, és bővítve a friss termények sorát többek között fűszernövényekkel, sütőtökkel, karfiollal, és még chilipaprikával is. Munkája eredményeként pedig a betakarítási időszak végén összesen több mint 3 tonnányi zöldséget tudott eladományozni.

Lauren most azt tervezi, hogy mielőtt 2025-ben egyetemre megy, azelőtt még több mint 5 tonnányi zöldséget szeretne termeszteni. „Jó, ha sokan segítenek neked, de még többet jelent, ha t segítesz másoknak. Ez az, ami engem a leginkább boldoggá tesz” – mondta el a KWQC csatornának.