Egyéb

9 igazság a lányok neveléséről, amit minden lányos apának tudnia kell

Az apáknak szembe kell nézniük olyan kérdésekkel, amelyek csak akkor merülnek fel, ha lányunk van.
2022. Augusztus 04.
Fotó: Getty Images

Lányos apának lenni más, mint fiú apának lenni. Hogy miben más, az nem is annyira egyszerű kérdés. Van néhány dolog, ami azokból a sztereotípiákból indul ki, amit a lányoknak (és a fiúknak) tulajdonítunk. Első és legfontosabb: érdemes leküzdenünk az előítéleteket és kellő nyitottsággal nevelni a gyerekeinket. Legyenek azok lányok vagy fiúk. Lássuk, a leggyakoribb lányos kérdéseket apai szemszögből.

1. Az apák nem lehetnek finnyásak a lányuk pelenkázását illetően

Azoknak az apukáknak, akik fiú pelenkát cserélnek, van egy előnyük, mivel tudják, milyen részekkel van dolguk. A lánya nemi szervének tisztítása azonban néhány apukának szorongást okozhat.Ez a szorongás egyébként teljesen normális. Az apukák által érzett furcsaság mind azon alapul, hogy sok olyan felnőtt évet éltek, ahol a szeméremtestre más kontextusban tekintenek. Fontos tehát, hogy vegyünk egy mély lélegzetet, és támaszkodjunk arra a tényre, hogy a pelenkázás egyszerűen az apai gondoskodásról szól.A pelenkázással kapcsolatban azonban van egy fontos kérdés, amely csak a lányokra jellemző: a nemi szerveiket elölről hátrafelé kell tisztítani. A hátulról előrefelé történő tisztításnál fennáll a lehetőség, hogy baktériumok kerülnek a húgycsőbe, ami csúnya fertőzéshez vezethet. Ettől eltekintve egy lány pelenkázása meglehetősen egyszerű.

2. A lányos apukáknak nem kell eufemizmusokat használniuk a lányuk nemi szervére

Amikor az apukák eufemizmusokat használnak, amikor a lányuk nemi szervéről beszélnek, azt az üzenetet küldik, hogy az említésre sem méltó. Az eredmény ilyenkor az, hogy a lányok úgy nőhetnek fel, hogy szégyellik a nemi szerveiket. A probléma különösen súlyosbodhat, ha a nemi szervekről szóló beszélgetések sokkal őszintébben zajlanak az anyukákkal, mint az apukákkal, mert így a szégyenérzet közvetlenül a férfiakhoz kötődik.Ebben a szégyenben határozott veszély rejlik. Hajlamosabbak eltitkolni a bántalmazást, ha úgy érzik, hogy az a testük egy kimondhatatlan és szégyenletes részéhez kapcsolódik.

3. A lányruháknak nincsenek zsebeik

Tény, hogy mindent, amit a lányod összeszed egy kirándulás során, neked kell cipelned. Valamiért a lányos ruhákon nincs elég zseb. Mert míg a fiúknak rengeteg zsebük van, amelyekbe köveket és kincseket rejthetnek, addig a lányok ruházatában gyakorlatilag nincs lehetőség arra, hogy ő maga vigye a megszerzett kincseket. A te feladatod mint csomagszállító öszvér abban a pillanatban kezdődött, amikor a lányod felvett egy aranyos, zseb nélküli ruhát.

4. A bilire szoktatás más a lányoknál

Fontos megjegyezni, hogy a lányok általában hamarabb kezdik a bilire átállást, mint a fiúk. Így gyakran még elég kicsik, amikor a vécére ülnek. Az apukáknak segíteniük kell nekik egy zsámoly biztosításával, hogy a lábuk ne lógjon kényelmetlenül.Továbbá, ahogy az apukáknak meg kellett tanulniuk megtisztítani a lányaikat, a lányoknak is meg kell tanulniuk megtisztítani magukat. A kulcs az, hogy az elölről hátrafelé.. Lehet, hogy kell egy kis gyakorlás, de hamarosan megtanulja.

5. A lányokat “hercegnőnek” hívni nem feltétlenül hasznos

A “hercegnő” használata, mint becéző név, néhány apa számára természetesnek tűnhet, különösen akkor, ha a lányuk a szuper-csillogó szivárvány típus. Sajnos azonban a kifejezés és annak minden konnotációja befolyásolhatja a lányok önképét.Miért jelent problémát a “hercegnő” szó? Mert mind a lányok, mind a fiúk megértik, hogy a hercegnő szerep a tekintélynek való engedelmeskedést és tökéletességet feltételez. És bár egyesek azt gondolhatják, hogy a tökéletességre való törekvés jó dolog, valójában nem ezt teszik azok a lányok, akik internalizálják a hercegnői szerepet. Valószínűbb, hogy kockázatkerülőek és kerülik a kudarcokat.Az eredmény? Vegyük figyelembe, hogy egy tanulmány szerint a matematikában és a természettudományokban ugyanolyan tehetséges és jó képességű lányok ritkán választják ezeket a területeket, mert nem bíznak abban, hogy képesek lesznek elérni valamit. Ez szörnyű.

6. A lányok is maszturbálnak

Mind a kisfiúk, mind a kislányok kényelem és/vagy örömszerzés céljából megérintik a nemi szervüket. Ez egyszerűen az élet velejárója. Néhány apa különösen zavarónak találhatja ezt a viselkedést a lányai esetében. De a legrosszabb dolog, amit egy apa tehet, ha kiborul vagy dühös lesz a lánya maszturbálása miatt.Mi a gond ezzel? Egyrészt arra késztetheti a gyereket, hogy még jobban megérintse magát, mert növeli a kíváncsiságot egy látszólag szuper fontos vagy szégyellni való testrész iránt. És ha a maszturbáció öröme szégyennel társul, az egy bonyodalmakkal teli életet jelenthet.A jobb válasz, különösen, ha a gyerekek kicsik, ha figyelmen kívül hagyjuk a viselkedést. Amikor idősebbek lesznek, a szülők átirányíthatják a gyerekeket egy privát térbe. Ha a viselkedés nyilvános helyen fordul elő, a trükk az, hogy a lányoknak adjunk valamit, amit a kezükkel csinálhatnak, hogy lefoglalják őket.

7. Az apáknak ott kell lenniük a lányos dolgoknál is

Szülőnek lenni azt jelenti, hogy jelen kell lenni a gyerek életében. Ha elfordulunk egy lánytól, aki teapartit akar tartani vagy beöltözni, az azt jelenti, hogy valami eredendően rossz az érdeklődésével. Ezért a legjobb, ha az apák is részt vesznek a játékban, még akkor is, ha a tevékenységek lányos jellegűek. Ez egy remek módja annak, hogy megmutassuk a lányainknak, hogy az érdeklődésük és az ötleteik fontosak és érvényesek, függetlenül attól, hogy mennyire rózsaszínűek és csillogóak.

8. A lányos apukáknak nem szabad kivonulniuk pubertáskorban

Amikor egy lány eléri a pubertáskort, sok apa hajlamos arra, hogy hagyja, hogy az anya vegye át az irányítást. De ez nem jelenti azt, hogy az apukák egyszerűen csak kijelentkezhetnek néhány évre. Ha elfordulnak a lányuk pubertással kapcsolatos kérdéseitől, az szégyenérzetet ébreszthet bennük a változó testükkel kapcsolatban.Ha nyíltan beszélünk velük a pubertásról, az nagyszerű módja annak, hogy a szégyenérzetet minimálisra csökkentsük. Ugyanakkor az apáknak el kell ismerniük, ha nem tudják valamire a választ. Próbálj meg nem viccelődni a menstruációval és azzal járó lelki-érzelmi változásokkal, ne humorizáljunk a hisztis, mert megjött-tel. Ez megalázó.

9. A lányos apáknak nem szabad fenyegetniük a lányuk barátját

A lányok kapcsolatokat akarnak majd. Ez fontos része annak, hogy megtanulják, hogyan váljanak emberré. Ha az apák fenyegetik a lányuk udvarlóit, az látványosan visszaüthet.A fenyegetőző apák eltaszíthatják maguktól a lányaikat. Ez arra késztetheti őket, hogy a szüleik tudtán kívül létesítsenek kapcsolatokat, ami veszélyes lehet. Emellett késleltetheti a szükséges párkapcsolati készségek elsajátítását, ami a későbbi éveit kaotikussá teheti.Nem baj, ha tiszteletet kérünk a fiatal férfiaktól. De a tiszteletet jobban ki lehet érdemelni, ha magabiztos apa vagy, aki tiszteletben tartja a lánya döntéseit.(Cikk forrása: fatherly.com)