Egyéb

Alvászavarról a chaten

A legtöbb szülő, akinek csecsemője vagy kisgyermeke van, számíthat arra, hogy nem mindig lesz zavartalan az éjszakai pihenése. Felvegyük-e a kicsit, kell-e szoptatni éjjel, nem kegyetlenség-e, ha egy ideig sírni hagyjuk?
2003. Július 28.

Ezekben a kérdésekben megoszlanak a vélemények, ez a téma igen gyakran vált ki vitát az érintett szülők között. Ez a kiemelt érdeklődés mutatkozott meg a babaszoba.hu chatvendég sorozatában, amikor dr. Gál Éva főorvos, a Madarász Utcai Gyermekkórház alváslaboratóriumának részlegvezetője válaszolt az érdeklődők kérdéseire.

Ha a légzésfigyelő jelez

Egy négy hónapos kislány anyukája elmondta, hogy a baba légzésfigyelője éjszaka többször jelzett már, és ők észrevették, hogy valóban akadozott a kicsi légzése, de a háziorvos nem látott okot aggodalomra: “majd kinövi”. Az alvászavarok szakértőjének más volt a véleménye: ha a légzésfigyelő monitor jelez, a kicsinek részletes kivizsgálásra van szüksége, hogy eldönthessék, géphibáról vagy valóban légzéskimaradásról van-e szó. Másik kérdező az iránt érdeklődött, hány hónapos korig használja a légzésfigyelőt, mivel nyolc hónapos fiacskája rendszeresen lemászik a fekvőfelületről. A szakemberek általában egy éves korig ajánlják a készülék alkalmazását, de egy ilyen mozgékony és egészséges babánál már feleslegesnek tűnik nyolc hónap után is.

Nehezen alszik el

Alvászavarról a chaten

Nehéz elaltatni a kicsit – panaszkodtak többen. Úgy tűnik, a kisbabák elalvást “halogató” szokásainál már csak a szülők “ellenhadműveletei” lehetnek változatosabbak. Az egyik baba napközben csak babakocsiban, este csak teával tud elszunnyadni, másik csak ölben ringatva, vagy szopás közben, mellen vagy cumisüveggel, és akad olyan is, aki bármilyen fáradt, csak akkor tud elaludni, ha apja vagy anyja melléfekszik. (Tapasztalt szülők tudják, hogy ezek az egyébként nagyon aranyos, babás szokások, ha tartóssá válnak, milyen iszonyúan fárasztóak, hónapokig-évekig tartva pedig felőrlik a szülők testi-lelki erejét, sőt, tönkre tudják tenni a kapcsolatukat, házasságukat is.) Gál doktornő szerint nem szabad ebbe belenyugodni: a babáknak meg kell tanulnia egyedül elaludni. A csecsemőket egyébként nem kell altatni: ha egészségesek, elégedettek, jóllakottak, maguktól is elalszanak. Ha viszont megszokták, hogy az alvást valamiféle szertartás előzi meg, ez nem megy magától, és minél később próbálják rászoktatni az önálló elalvásra, annál nehezebb, de szükséges. Égjen a kisvillany a szobájában, le kell fektetni a kiságyába, ötpercenként be-benézve hozzá, ha sír, beszélni hozzá, megnyugtatni néhány kedves szóval vagy simogatással, de felvenni, etetni, itatni nem kell. Meg kell szoknia, hogy most az alvás ideje van, nem veszik fel, de azt is tudnia kell, hogy az anyukája ott van mellette. Ez a ki-bejárkálás eleinte akár egy-másfél óráig is eltarthat, de aztán ez az idő gyorsan csökken. Az ágyba nem való cumisüveg, a lefekvéshez már csak egy kedvenc játék, kendő, esetleg cumi szükséges.

Szopjon-e éjszaka?

Az éjszakai felébredések oka az első hónapokban legtöbbször egyszerűen az, hogy a baba éhes: kevés, tápszer-pótlásra vagy kiegészítésre szorul az anyatej. Az éjszakai szoptatásról megoszlanak a vélemények, attól függ, milyen súlyú, étvágyú a csecsemő. Általában 4-6 hónapos kor után már nem kell éjszaka szoptatni. Idősebb csecsemők esetében (a kérdezők között volt, aki nyolc, sőt olyan is, aki tizenhárom hónapos csecsemőjét szoptatja éjjel is) a leszoktatás nem könnyű, eleinte lehet, hogy engedni a babának kényelmesebbnek tűnik. Ha az anyuka elhatározza, hogy éjszaka nem szoptat, nem kell semmit sem adni helyette – legfeljebb egy kis folyadékot (teát, vizet, limonádét) -, csak vigasztalni. A Madarász Kórház alvásambulanciájára várják azt a 16 hónapos csecsemőt is, aki szinte minden éjjel sír álmában, fel sem ébred teljesen, de csak szoptatás – inkább csak “cicizés” – után nyugszik meg újra. Ilyen idős korban már nem ajánlatos az éjszakai szoptatás – etetés, és ha nem is lesz könnyű, de le kell szoktatni arról is, hogy este a mellen aludjon el. Ezt sok kismama kegyetlen dolognak érzi, nem érti, miért baj az, ha a baba szopás vagy cumizás közben alszik el. Ez már csak azért sem jó, mert könnyen félrenyelhet, vagy levegő kerül a gyomrába, de azért sem, mert ezután, ha éjszaka felébred, mindig ugyanolyan körülmények között tud csak elaludni, mint elalváskor (cumisüveg, vagy az anya melle).

Az újszülöttnél a szülő még engedékeny, bátortalan, nem zavarja az új jövevény jelenléte, így olyan dolgokat is elnéz kicsijének, ami néhány hónap múlva kezd ugyancsak terhessé válni – foglalta össze Gál doktornő. Ilyen a szülők ágyában alvás vagy a több hónapos korig elhúzódó, éjszakai szopás. Két-három hónapos korban még természetes, hogy a csecsemő szopik éjszaka, de normális táplálékmennyiség mellett ezután erről határozottan le kell szoktatni. Ha ez elmarad, a szülők kezdenek kiborulni, türelmüket veszteni. Ezért tanácsos radikálisnak lenni abban, hogy 2-4 hónapos korban már határozottan értésére adjuk a babának, hogy vagy alszik, és akkor lerakjuk vagy szopik. Így nem tanulja meg hibásan azt, hogy a jóllakás és alvás szorosan kapcsolódik egymáshoz, ahogy a felnőtt sem dől bele a tányérjába, mihelyst jóllakott a töltött káposztával – szemléltette. Így a baba el fog tudni aludni étel-ital nélkül is.

Sajnos minél inkább elkésünk az éjszakai szoptatás elhagyásával, illetve a kezdetben természetes, ám idővel természetellenessé váló rossz szokásokról való leszoktatással, annál nehezebben fog menni. Amihez 4-5 hónapos korban elegendő pár napnyi türelem és kitartás, az 1-2 éves korban hetekbe is telhet.

Éjszakai felriadások

Más a helyzet azzal a kisgyermekkel, aki láthatóan rossz álom, belső feszültség miatt riad fel. Például egy két és fél éves kisfiú, akinek a szülei elváltak, egy éves kora óta éjjelenként két-háromszor felébred és csak cumisüveggel alszik vissza. Az ő esetében is az alváslaboratórium segítségét ajánlotta fel Gál doktornő. Egy két és fél éves kislány anyukája arról számolt be, hogy két hete éjszakánként felébred a kicsi, és csak nehezen, édesanyja kezét fogva tud újra elaludni. Az ő esetében ez egy átmeneti jelenségnek tűnik: valami negatív élmény érhette, és rosszat álmodik, de ez hamar el fog múlni – nyugtatta meg az alvászavarok szakértője a kérdezőt. Alvásvizsgálat is indokolt viszont például annak a kislánynak az esetében, aki 9 évesen nem bír elaludni, esténként 2-3 órát is forgolódik, miközben láthatóan kimerült, álmos, szüksége volna az alvásra.

Alvásigény

Alvászavarról a chaten

Az alvásproblémából a szülők sokkal nagyobb ügyet csinálnak, mint maga a baba – osztotta meg tapasztalatait a szakértő. Olyan nincs, hogy egy baba nem alszik eleget, és ebből bármi fejlődési hátránya lehetne, vagy tán megbetegszik miatta, mivel a kicsi, ha fáradt, mindenféle testhelyzetben képes elaludni, és kielégíteni alvásigényét. Csupán arról van szó, hogy nem vagyunk egyformák. Ahogy a felnőttek között is akadnak olyanok, akiknek 6 óra alvás után szinte “kipattan” a szeme, mások pedig napi 10-12 órát is vígan át tudnának aludni, így van ez a gyerekeknél is, alvásigényük nagyon különböző lehet. Természetesen a szülőnek kedvező, ha gyermeke kezdetben, – amikor bizony még az “éjszakai műszak” is javában tart, – nappal is hagy neki időt alvásra, pihenésre, házimunkára. Már pedig ez másképp nem megy, csak ha alszik a baba. Aránytalanul keveset szólunk arról, hogy mennyire fontos a baba éber időszaka, amikor gügyög, figyel, szemlélődik, játszik, lényegében nagyon intenzíven tanul, fejlődik, okosodik és kapcsolatot épít környezetével, szüleivel.

Túlfáradás

Felvetődik ugyanakkor a kérdés, hogy ha magától képes elaludni, akkor hogy fordulhat elő az a sokak által ismert jelenség, hogy a baba kétség nélkül a túlfáradás jeleit mutatja; sír, nyűgös és mégsem tud elaludni. A tapasztalat gyermekorvos nem győzi hangsúlyozni a rendszeresség fontosságát, ami mellesleg az elalvás zavarmentességét is biztosítja. A rendszeresen nevelt baba megtanulja, hogy adott időben eljön az alvás ideje, és hamar elalszik. A rendszeresség persze soha nem jelent merevséget, és a leggondosabb szülők, leggondosabban szervezett napirendje mellett is óhatatlanul lehet eltérés a megszokottól. Nyűgösködés és túlfáradás tehát inkább csak akkor fordul elő, ha valamiért felborul a megszokott rendszer, a gyerek kizökken, kimarad a rendes alvásidő.

Alvásambulancia

A Madarász Utcai Gyermekkórház Alvásambulancián várják azokat a gyerekeket és szüleiket, akiknek ilyen jellegű problémáik vannak. Sokat segít, ha néhány napi feljegyzéssel, alvás- és étkezési naplóval készülnek a tanácsadásra és a vizsgálatra. Telefonon kell bejelentkezni, beutaló sem szükséges.

Vidéken sajnos nincs alváscentrum vagy alváslaboratórium, de egy tapasztalt gyermekorvos ki tudja deríteni az alvás körüli problémák gyökerét, ehhez fontos a szülő alapos kikérdezése és egy nyugodt beszélgetés.

Forrás: HáziPatika.com