Egyéb

Ez nem sci-fi: tudományos eredmények az anyaság szolgálatában

Sajnos, van, akinek nehezebb teherbe esnie vagy éppen gyermeket szülnie, mint másoknak. A legújabb tudományos eredmények azonban sok mindenen változtathatnak.
2019. Január 19.
Tudományos eredmények

A tudomány egyik szépsége, hogy a tudósok újabb és újabb innovációkkal állnak elő – talán olyanokkal is, melyekről nem is álmodtunk. Ez pedig hatással lehet a fogantatásra, a terhességre vagy éppen a szülésre is.

Terhesség halott donortól kapott méh segítségével

Az első sikeres méhátültetést 2013-ban végezték svéd orvosok, ám ebben az esetben élő donor adományozta a méhet, melyből egy évvel később kisbaba is született. 2018-ban pedig a halott donortól származó méh beültetése is valósággá vált. A méhet egy 32 éves hölgy kapta, aki méh nélkül született, míg a donor 45 éves volt, és 3 gyereket is szült. A brazil szakemberek 10 órás műtét során nemcsak a vérereket, de a szalagokat, illetve a méhet és a hüvelyt is “össze kellett kötni”. Hét hónappal a műtét után mesterséges megtermékenyítéssel ültettek be a méhbe egy embriót, melyből egészséges, 2,5 kilós kislány született. A császármetszés után a beültetett méhet is eltávolították.

3D modellel vizsgálható a gyógyszerek magzati szívre gyakorolt hatása

A Syracuse University tudóscsapata őssejtek segítségével egy 3D-s modellt készítettek egy embrió szívéről, mellyel tanulmányozni tudják, milyen hatással vannak az egyes gyógyszerek a születendő babákra. A gyógyszerek kismamákra és magzatokra gyakorolt hatásának vizsgálata rendkívül ellentmondásos terület, és még mindig nagyon keveset tudunk a gyógyszerek biztonságosságáról. Az új tudományos eredmény segítségével ezt a területet pontosabban feltérképezhetik, és az orvosok is jobban meg tudják majd határozni, kinek és milyen gyógyszert írhatnak fel.

Valósággá vált a genetikai kód megváltoztatása

Rendkívüli indulatokat váltott ki, amikor egy kínai tudós, He Jiankui bejelentette, hogy sikeresen módosította egy lány ikerpár génjeit (a vizsgálatok alapján a lányok a HIV fertőzésre hajlamosító gént hordoztak, ezt iktatták ki). Ez a fajta génmódosítás sok országban illegális, és számos etikai és biztonsági kérdés merül fel vele kapcsolatban. Ennek ellenére, a szakemberek szerint ez lehet az egyik kulcsa jó néhány egészségügyi probléma megelőzésének, kezelésének.

(via)

Ez is érdekelhet: