Gyerek

10 retro mese, amit te is imádtál, ha a 80-as években voltál gyerek

Bár akkoriban még nem volt ennyi mesecsatorna, a 80-as évek gyermekeinek is elég változatos volt a mesekínálat.
2022. Október 13.

Aki a 80-as években volt gyerek, annak ellenére sok rajzfilmmel találkozhatott, hogy csak heti hat napon át volt műsor a tévében és a rajzfilmeknek egy csatornán kellett osztozniuk, a híradóval és a filmekkel, sportközvetítésekkel. De melyek voltak ezek a retromesék?

Kisvakond

A cseh Zdeněk Miler rajzoló-animátor készítette a Kisvakond című rajzfilmsorozatot, miután azt a feladatot kapta, hogy készítsen oktató-nevelő célzatú kisfilmeket gyermekek számára – a textiliparról és a ruhagyártásról. Nem könnyű feladat, ám Miler remek mesével oldotta meg.

No, megállj csak!

Egy rajzfilm-sorozat, melyben 21 részen keresztül üldözi a farkas a nyulat. Persze nem sikerül neki, mert a farkas munkakerülő, alkoholista és dohányzik. A nyúl pedig mindig a pozitív hős – ahogy azt egy szovjet mesétől elvárja az ember.

Lolka és Bolka

A szocialista országok között a lengyelek a két kisfiú, Lolka és Bolka kalandjaival neveztek. Az 1963 és 1986 között a világ több mint 80 országában vetített sorozat hatalmas siker lett. Rendezője, Wladyslaw Nehrebecki elmondta, hogy Lolkát és Bolkát saját fiairól, Janról és Romanról mintázta.

Varázsceruza

Azért a másik nagy, lengyel kedvencet, a Varázsceruzát se felejtsük el, melyben egy kisfiú és kutyája kalandjait izgulhattuk végig. A két főhős mindig a varázsceruza segítségével másznak ki a bajból, hiszen amit azzal rajzolnak, megelevenedik.

Rumcájsz kalandjai

Emlékeztek a jicini erdő szakállas zsiványára? És a feleségére, Mankára? A 39 epizódból álló csehszlovák rajzfilmsorozat 1967 és 1974 között készült és ezen keresztül sok gyerek tanulta meg, hogy nincs az a hatalom, amelynek packázását el kéne viselni.

A kockásfülű nyúl

90-nél is több országban mutatták be annak idején A kockásfülű nyulat, aki propellerként használta füleit és repült. A magyar rajzfilmsorozat hatalmas sikert aratott, a főhősről mintázott plüssfigura ma is kapható.

Pom-Pom

A ’70-as évek végén indult hódító útjára Pom-Pom, az alakváltó szőrgombóc, aki egy kislánnyal, Picúrral járt iskolába. Dargay Attila és Sajdik Ferenc rajzfilmsorozatának főszereplője így mutatja be magát: „ha akarom, olyan vagyok, mint egy szőrpamacs, vagy paróka, vagy egyujjas kifordított bundakesztyű, vagy szobafestőpemzli, vagy papucs orrán pamutbojt”. És akkor Gombóc Artúr még színre sem lépett.

Mézga család

Bár az első epizódokat 1968-ban készítették el, a Mézga család története kitartott a 80-as évekig is. Mézga Géza, a felesége Paula, lányuk Kriszta (aki tiszta gyagya) és fiuk Aladár története, megspékelve a házsártos Máris szomszéddal, egy jövőbeli rokonnal és Paula sokat emlegetett, de rég nem látott első szerelmével, Hufnágel Pistivel.

Kérem a következőt!

A Pannónia Filmstúdió remeke, amelyet sokan csak Dr. Bubóként ismernek. Bájos erdei mesesorozat egy bagolyorvos, aki legjobb tudása szerint igyekszik kezelni az erdő állatainak különböző bajait, betegségeit. És persze ott van Ursula, az orvosba reménytelenül szerelmes, hatalmas barna medve, Bubó doktor asszisztense.

Macskafogó

1986-ban mutatták be, egész estés rajzfilm volt, nem is csak a gyerekeknek szólt. Ternovszky Béla és Nepp József alkotása hatalmas siker lett, szállóigévé vált mondatokkal, ikonikus betétdalokkal egy szuperképességű egérügynökről, aki a macskák elleni titkos fegyver tervrajzáért indul.