Gyerek

Mi mindent tanulnak a rajzfilmből a gyerekek?

20. századi megjelenésük óta a gyerekek életének szerves részét képezik a rajzfilmek. Mi mindent tanulhatnak belőle a gyerekek? Mennyit tesz hozzá a személyiségük fejlődéséhez a rajzfilm?
2023. Október 02.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

A legtöbbünknek vannak rajzfilmekkel kapcsolatos emlékei, hiszen a mesék, rajzfilmek világa hozzátartozik a gyermekkorhoz.  A rajzfilmek generációk óta az életünk részét képezik, komoly szerepet játszva a gyerekek személyiségfejlődésében.

Milyen értékeket adhat a rajzfilm a gyerekeknek?

A rajzfilmekben megjelenő történetek segítségével a pszichikum megtanulja a jó és a rossz megkülönböztetését, a jóval való azonosulást. Ahhoz, hogy a gyermek megbirkózhasson saját tudattalanjának tartalmával, meg kell értenie, mi megy végbe tudatos énjében. Ez az út azonban nem a racionális megértés ösvénye. Az ábrándok, a vágyak megteremtése, a félelem és a katarzis átélése, a kitalált történetfoszlányok ismételgetése és átrendezése nagyszerű lehetőség, hogy a gyermek föloldhassa a tudattalanban vibráló feszültségeket.

A mese tanulsága nem kiveszi a gyereket a világból, hanem erőt ad neki ahhoz, hogy a világ pozitív tendenciáival azonosuljon, nem beszélve arról, hogy a gyerek azt tudja meg, hogy a végén ő fog győzni, a legkisebb királyfi, akire senki sem gondolt”

– írja Vekerdy Tamás Gyerekekről felnőtteknek című könyvében. A főhőssel való azonosulás segíti a gyermeket abban, hogy meg tudja érteni az őt körülvevő világot, és egy történeten keresztül harcoljon – vagy béküljön ki vele.  

„Ha állandóan azt látják a gyerekek, hogy az anyák vannak a gondoskodó és törődő szerepekben, az apák pedig az anyagi stabilitásért felelnek, akkor kialakul bennük az a kép, hogy milyen szerepek várhatóak el végső soron egy férfitől vagy egy nőtől” – írja De Witt és kutatócsoportja a Salon Magazinban megjelent tanulmányukban.

Yalda Uhls és Mariam KiaKeating, amerikai pszichiáterek korábban a  CNN-nek arról beszéltek, hogy például a Jégvarázs sikere többek között abban rejlik, hogy a kisgyerekek számára a családi kötelék, különösen a testvéri összetartozás nagyon fontos, és szeretnek hallani róla, azonosulni vele. Ezen kívül ebben a történetben egyáltalán nincsenek ijesztő szörnyek és boszorkányok, míg a régi hercegnő-filmekben mindig voltak; ezek a rémisztő teremtmények pedig gyakran rémálmokat idézhetnek elő a gyerekeknél. 

Van még hova fejlődni a rajzfilmgyártás terén: szakemberek szerint itt az ideje több etnikumot, gendert és személyiségtípust bemutatni a rajzfilmekben, hogy a világon a lehető legtöbb kisgyerek tudjon azonosulni a történetekkel, hogy a perspektívájuk kitáguljon.

Egy rajzfilm/mese tehát:

  • gazdagítja a képzelőerőt
  • bölcsességeket, életleckéket tanít
  • az akadályokat le lehet küzdeni
  • a tetteknek következménye van
  • gyógyító ereje van

A gyerekek problémamegoldó képességének fejlődése szempontjából fontos, hogy a mesékben hétköznapi szituációkat is lássanak, amit át tudnak ültetni a saját életükbe. Ilyen hétköznapi eseményeket követhetnek nyomon a gyerekek Kiff kalandjaival. Kiff egy optimista mókus, akit életvágya számtalan kalandba sodor kicsi városkájában legjobb és leglazább nyuszi barátjával, Barryvel. Egy olyan világban járunk, ahol az állatok és a varázslatos lények együtt oldják meg a mindennapi élet ügyes bajos dolgait, és a két jó barát pedig együtt navigál az iskolában, a kapcsolatokban és a gyakran különc közösségükben

Premier: október 2. Az új epizódok hétfőtől-péntekig lesznek láthatóak 18:50-tól, a Disney Csatornán. (X)

Támogatott tartalom. A cikk megjelenését a Disney csatorna szponzorálta.