Főoldal
Gyerek
15 pénztárcakímélő tipp – Így spórolj sütésnél-főzésnél!
A megfelelő méretű edény és fedő használatával sem az edényben, sem az edény mellett nem melegítjük a levegőt.
Amit lehet, pároljuk, vagy kevés vízben főzzük.
Kuktában gyorsabban fő az étel, római tálban vagy jénaiban pedig a köret is elkészül a hússal együtt.
Ha a sütőben – hőlégkeveréses készülék esetén – egyszerre vagy egymás után többféle ételt készítünk, megtakarítjuk az előmelegítéshez szükséges, tetemes mennyiségű energiát.
A sütő maradék hőjét ki lehet használni egy kevés gyümölcs gyors aszalására, vagy nyissuk ki az ajtaját a használat után. Így nem fülled be, valamint télen felhasználjuk a meleget fűtésre.
Amit lehet, a hűtőben olvasszunk fel, így nem megy kárba a hideg. Amit nem, azt is szobahőmérsékleten, és ne a mikróban olvasszuk ki, ha nem kell sürgősen.
A hűtőnek és a fagyasztónak nem szabad a tűzhely vagy fűtőtest közelében, illetve napos helyen lennie.
A hűtő és fagyasztó hátsó hőleadó rácsát szabadon kell hagyni, hogy a készülék körül a levegő szabadon áramolhasson, az ajtó záródását pedig gyakran ellenőrizni kell: egy papírlapra csukjuk rá az ajtót, és próbáljuk meg húzni a lapot a szélek mentén.
A fagyasztót rendszeresen le kell olvasztani, ha a készülék nem teszi magától.
Csak annyi ideig tartsuk nyitva a hűtőt és a fagyasztót, ameddig feltétlenül szükséges.
Az italokat tartsuk az ajtóban, hogy könnyebben hozzájuk férhessünk.
Meleg ételeket ne tegyünk a hűtőbe, mert a kicsapódó gőz megfagy, lerakódik a hűtő felületére, és rontja a hűtés hatásfokát.
Hőszigetelő edényben ne tároljunk élelmiszert a hűtőben, csak azt tartsuk ott, aminek erre tényleg szüksége van, mindig a lehető legkevesebb levegővel csomagolva.
Amennyire lehet, szellősen helyezzük el a dolgokat a hűtőben, hogy a hideg levegő szabadon áramolhasson közöttük.