Gyerek

265 millió forintos kártérítést ítéltek a félrenyelt répadarab miatt lebénult óvodás családjának

Tizenegy éve történt a szomorú baleset, és hét éve indították el a pert – az ügyben most döntött a bíróság.
2024. Február 29.
(Kép forrása: Getty Images)

2013-ban történt a szomorú tragédia, amikor egy akkor hároméves gyerek egy fővárosi óvodában félrenyelt egy répadarabot, miközben a gyerekek a szabadban, állva tízóraiztak az udvaron. Az óvónő próbált segíteni a gyermeknek, de nem tudott. Riasztották a mentőket, akik hiába értek oda gyorsan, a kisgyerek addigra olyan súlyos oxigénhiányos állapotba került, hogy újra kellett éleszteni. A gyermek túlélte, de sajnos a végtagjai lebénultak és értelmileg is sérült 24 órás felügyeletre szorul.

Az ügyben most 265 millió forintos kártérítést, és havi 1 millió 800 ezer forintos járadékot ítéltek meg a fiú családjának – számolt be róla az RTL Híradó.

A család élete tönkrement, a szülők elváltak, az anya beteg fiával Németországba költözött. A pert hét éve indították az óvoda ellen. A felelősséget – azaz, hogy kulturált étkezéssel a baleset elkerülhető lett volna – a bíróság már korábban megállapította. Az ügyben most a kártérítés összegéről született jogerős döntés.

A családot képviselő ügyvéd szerint a hosszú idő eltelte, az elmúlt évek során felmerülő anyagi terhek, a baleset nagyon súlyos következményei, továbbá az infláció miatt ítélt meg a bíróság ekkora kártérítést a családnak.

Az óvodát képviselő ügyvéd szerint „magyar viszonylatban abszurd” a kártérítés összege. „Azt gondolom, hogy a Kúriához fogunk fordulni felülvizsgálati kérelemmel. Ha ezt helybenhagyja a Kúria, az sem baj, de akkor az az elvárásom ügyvédként, hogy minden bíróság hasonló összegeket ítéljen meg” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy nem tudja, miből tudná az óvoda kifizetni az összeget, így nem tartja kizártnak, hogy az intézmény a kormánytól kér majd segítséget.

A híradó adásrészletét itt lehet megnézni.