Terhesség

Busás kártérítés kap a nő, aki azután esett teherbe, hogy elkötötték a petevezetékét

Igaz, hogy 5 évig küzdött az igazáért a bíróságon, de végre pont került az ügy végére és a család számára kedvező döntés született.
2023. Május 18.
Kétségbeesett terhes nő

Egy olasz pár a harmadik gyermeke születése után kérte az orvosokat arra, hogy kössék el az anyuka petevezetékét, mert nem szerettek volna újabb babát vállalni. Bár a beavatkozásra sor került, homokszem kerülhetett a gépezetbe, az anyuka ugyanis ismét teherbe esett.

Nem várt meglepetés

A gólya nem azonnal kopogtatott náluk, bő két évvel a sterilizálás után jelent meg a két csík az asszony terhességi tesztjén. Mint mesélte, a férjével három gyermeket terveztek, ezért kérték a művi meddővé tételt, de nem ez volt az egyetlen indokuk: egy újabb várandósság veszélyeztette volna a nő egészségét, és a családnak is jelentős anyagi terhet jelentett volna.

Amikor az operációra sort kerítettek 2011-ben, az anyuka 39 éves volt, és nem is sejtette, hogy nem is olyan soká egy újabb kislánnyal bővül a családjuk. A meglepetésként érkező babát ugyanis megtartotta a pár, a születését követően nem sokkal ügyvédhez fordultak és jogi útra terelték az esetet.

Nőgyógyász modellt tart a kezében

Fenekestül felfordult a család élete

Bár a malmok lassan őröltek, a bírói döntés végül a családnak kedvezett: az ítélet szerint nem az ilyenkor még fennálló lehetséges hibaszázalék miatt, hanem orvosi gondatlanság következtében eshetett teherbe újra az asszony, amiért kártérítés jár nekik. A kórház, ahol a petevezeték-elkötést végezték, a gyermek 25 éves koráig minden hónapban 300 eurót (körülbelül 114 ezer forintot) köteles átutalni a család számlájára, ami összesen nagyjából 34 millió forintnak felel meg és visszamenőleg is kárpótolniuk kell a szülőket.

„A negyedik gyermekünk is csodaszép, egészséges és természetesen szeretetben fogjuk felnevelni, de az érkezést nem terveztük” – mondta az ítélethirdetés után a pár. „A család váratlan bővülése miatt új helyre kellett költöznünk, ezért a már meglévő gyermekeinket ki kellett szakítanunk a jól megszokott környezetükből. Az édesanyának komoly lelki terhet is jelentett a váratlan terhesség kiviselése és az újabb szülés” – tette hozzá a család jogi képviselője.

Forrás: Via, Fotó: Getty Images