Gyerek

3 módszer, hogy ne hozzon haza fejtetűt a gyerek

Ha gyerekközösség, akkor időnként megjelennek a fejtetvek, aminek senki nem örül.
2024. Március 08.
lányok összedugják a fejüket
Kép: Getty Images

Sajnos gyakran fordul elő főként kisgyermek közösségekben, hogy megjelenik a fejtetű, ami meglehetősen sok fejtörést tud okozni. Bár semmi köze a koszhoz, a higiéniához, de még mindig rosszul érzi magát, akár szégyenkezik az a kisgyerek, akinek a hajában fejtetűt találnak. Pedig a fejtetvek bárkinél megjelenhetnek, a gyerekközösségek pedig azért veszélyeztetettebbek, mert kizárólag közvetlen testi érintkezéssel terjed, azaz például, amikor a gyerekek összedugják a fejüket.

A fejtetvesség jellegzetes tünete a viszkető fejbőr. Ha gyanús a helyzet, akkor egy finom fogú fésűvel ellenőrizheted a fejbőrön, főleg a fülek mögött és a tarkó környékén. A serkék kis fehér vagy sárgásbarna foltoknak tűnnek, amelyek szilárdan a hajhoz tapadnak a fejbőr közelében, igaz, hasonlítanak a korpára. A különbség az, hogy szilárdan tapadnak a hajhoz, “kapaszkodnak”, nehezen fejthetők le. De a legfontosabb: ne ess kétségbe, ez egy gyakori probléma, de gondos kezeléssel kezelhető.

Mutatunk néhány megelőzési módszert, amivel mi is csökkenthetjük annak valószínűségét, hogy fejtetű jöjjön haza a gyerekekkel.

Ne használjon közös hajkefét, csatot, hajgumit, sapkát mással

Bár elvileg nehezen terjed ezeken a tárgyakon keresztül, ha már felütötte a fejét a fertőzés az oviban, iskolában, akkor jobb az óvatosság. Higiéniai szempontból egyébként az a legjobb, ha mindenki csak a saját eszközeit, ruhadarabjait, hajbavalóit használja.

Tisztítsuk meg gyakran a tárgyakat!

A tetvek terjedésének megelőzése érdekében alaposan tisztítsuk meg azokat a tárgyakat, amelyeket a gyerekek rendszeresen megosztanak egymással. Például takarókat, plüssállatokat, fejhallgatókat.

Készíts frizurát!

A lányok nagyobb veszélyben vannak, legalábbis, ha hosszú a hajuk. Csak a tetű miatt azonban nehogy rövidre vágjuk! Ennek egyébként a tetű tetvek kapaszkodási ösztöne az oka. Ha összefogjuk a hosszú hajat – legalább időnként –, akkor már sokat tehetünk a megelőzésért.