Gyerek

37,8 Celsius-fok feletti testhőmérsékletnél hazaküldik a gyereket

Október 1-től minden köznevelési intézménybe való belépéskor mérik majd a gyermekek, tanulók és az ott dolgozók testhőmérsékletét. 37,8 Celsius-fok felett hazaküldik a gyerekeket.
2020. Szeptember 29.
37,8 Celsius-fok feletti testhőmérsékletnél hazaküldik a gyereket (fotó: Getty Images)

37,8 Celsius-fok lesz a határérték, amikor hazaküldik a gyerekeket az október 1-jén bevezetendő kötelező iskolai hőmérés után – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján, írja a hvg.hu. Azért előtte meg kell ismételni a mérést – mondta a tiszti főorvos. Müller szerint, ha valakinek meghaladja a testhőmérséklete ezt az értéket, akkor egy kis pihenés után ismételjék meg a mérést, és ha akkor is eléri ezt, akkor küldjék haza. A megismételt mérésre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy valaki kissé kimelegedve érkezik reggel.

A reggeli lázmérés téves eredményeinek lehetőségét vetette fel a RTL Klub kérdése. Vajon a lázmérés a legmegfelelőbb eszköz? – kérdezték. A tiszti főorvos a szülők felelősségét hangsúlyozta: tünetek esetén ne küldjenek senkit iskolába, de ha a gyermek már reggel lázas, az releváns és jól szűrhető – mondta. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a láz még nem azt jelenti, hogy koronavírusos a gyerek, de azt biztos, hogy ki kell vonni a közösségből.

A hvg.hu kérdésére, hogy hol azonosítottak gócpontokat a főorvos azt mondta, hogy most már közösségi terjedés van, vagyis a gócpontok elveszítették a jelentésüket. Szerinte a közösségi terekben terjed a vírus, ami sajnos nem áll már meg gócpontokban.

Az iskolakezdés első hónapjának tapasztalatai alapján megállapítható: felkészültek az intézmények és fegyelmezett a védekezés a köznevelésben – ezt már az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, amit a 24.hu írt meg.

A járvány elleni védekezés közös feladatunk, ezért a testhőmérséklet-mérést pedagógusok, nevelő-oktató munkát segítők, technikai dolgozók, felsőbb éves tanulók egyaránt végezhetik majd, ehhez a kormány több mint 41 ezer érintésmentes digitális hőmérőt oszt ki az intézményeknek, fenntartótól függetlenül – írta az Emmi, hangsúlyozva, hogy minden állami, egyházi, önkormányzati vagy magánintézmény, iskola és óvoda kap eszközt.

Nagy létszámú, egyetlen bejárattal rendelkező iskolában a digitális hőmérők biztosítása mellett hőkamerás beléptető rendszert is telepítenek.

Az oktatásban jelenleg 17 óvodában és 7 iskolában rendkívüli szünetet rendeltek el, 118 osztálynál digitális munkarendre álltak át.

Forrás: hvg.hu/24.hu