Gyerek

7 karácsonyi vásár, amit nem érdemes kihagyni

Az adventi időszak elmaradhatatlan eseménye a karácsonyi vásár, szerencsére idén a járvány sem szólt közbe és az ország számos pontján találkozhatunk ünnepi hangulattal, ha hangolódnánk a karácsonyra.
2021. December 03.
(facebook.com/szegedikaracsony)

Lássuk, hova mehetünk, ha nem csak lélekben akarunk készülni az ünnepre.

Budapest

A Budapesti Adventi-és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren már november közepe óta várja a látogatókat. Közel ötven kézműves egyedi termékeivel és gasztronómiai különlegességekkel várják a látogatókat egészen december 31-ig. Az adventi hétvégéken közös gyertyagyújtással, december 1 és 26 között pedig minden nap, 17.00 órától egyedülálló ünnepi fényfestéssel is készülnek.

Advent Bazilika

A Bazilikánál is megnyílt az adventi vásár, Budapest szívében, a Szent István téren. A rendezvény 2019-ben elnyerte Európa legjobb karácsonyi vására címet, idén is lehet szavazni a budapesti vásárra. A vásáron közel 100 hazai kézműves és gasztronómiai árus kínálja portékáját. A kiállítók házainak külső oldalán a Fortepannal közösen megvalósított “Advent Anno” című fotókiállítás kapott helyet.

Szentendre

Az Advent Szentendrén programsorozat november 28-tól január 10-ig, a Fő téren. Idén a város karácsonyfája mellett adventi koszorú, betlehem és világító hógömbök is díszítik a teret, ahol az adventi vásár mellett, szabadtéri rendezvények, művészeti és kulturális programok, kiállítások is várják a Szentendrére látogatókat. Idén sem marad el a gyertyagyújtás sem, amit fényfestés kísér. A programsorozat a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében megrendezett, ingyenes újévi koncerttel zárul január elején.

Szeged

Szegeden november 26-án vette kezdetét a Szegedi Karácsonyi Hetek. A Szegedi Advent idején a város főtere, a Dóm tér idén is kézművesekkel, kereskedőkkel telik meg. Vasárnaponként közös gyertyagyújtással készülődhetünk az ünnepre. A gyerekeknek is lesznek programok: táncház, szalmalabirintus és óriási építőkockás játékok is. A szervezők azt ígérik, hogy a 2021-es esemény leglátványosabb része a fényfestés, valamint a tűzzsonglőr-bemutatók lesznek.

Debrecen

Debrecenben november 26-án nyitotta meg a karácsonyi vásár, ami egészen december 23-ig lesz látogatható. Idén Debrecen belvárosában a felállított karácsonyfát 16 ezer égő díszíti. November 28-tól az 1-es és a 2-es villamos vonalán fénybe öltözött villamossal is találkozhatunk. Az adventi időszakban minden nap 8-tól 14 óráig ingyenesen, utána pedig 800 forintos belépőjeggyel lehet korcsolyázni is.

Pécs

A pécsi Adventi Vásár november 26-án nyílt meg, a belvárosi épületeket fénnyel festették meg. A vásáron kézműves termékek és koncertek várja a látogatókat, de a gasztronómiai kínálat sem maradhat el. Hétvégenként betlehemes és népi játékok is várják az ünnepre készülőket, a zenei kínálatban olyan fellépőkre számíthatunk, mint a Rutkai Bori Banda, a Kaláka vagy a Benkó Dixieland Band.

kép: facebook.com/adventpecs

Győr

Győrben november 26-án nyitotta meg kapuit az Adventi Vásár. A vásár fő helyszíne a Széchenyi tér, ahol forralt borral, teával, forró csokival, ételekkel várják a látogatókat egészen december 31-ig. Idén sem maradhat el a győri vásárról az óriási jégpálya és az óriáskerék. A gyerekek pedig kisvasútra és díszes körhintára ülhetnek fel.

kép: facebook.com/Karácsonyi-Adventi Vásár Győr