Gyerek

7 szó, amivel soha ne illesd a gyereket

A szavak ütnek és mélyre mennek, akár annyira, hogy éveken, sőt évtizedeken át is velünk marad a bántás, a lekicsinylés.
2023. Március 18.
Szonorú fiú maga elé néz háttérben dühös apa
Kép: Getty Images

A szavaknak óriási erejük van, sokszor elfelejtkezünk erről a tényről. Mindannyian fel tudunk idézni olyan dicsérő és bántó kifejezéseket, amelyek évtizedek távlatából is nagy jelentőséggel vannak. Van néhány kifejezés, amit örökre el kéne felejtenünk szülőként. A teljesség igénye nélkül íme egy szubjektív felsorolás a bántó, sértő szavakból.

Főnökösködő vagy

A főnökösködő jelzőt általában azokra a gyerekekre és főként lányokra alkalmazzák, akik vezető szerepet vállalnak például egy játékban. A probléma azzal, ha egy lányt vagy épp egy kisfiút főnökösködőnek neveznek az, hogy ezt kritikaként róják fel neki, azt sugallják, hogy nem kellene vezető szerepet vállalnia. Milyen az, aki főnökösködik? Magabiztos, ötletei vannak, érvel. Természetesen, ha mindez azzal jár, hogy nem képes kompromisszumot kötni, leural másokat, csak neki lehet igaza, akkor az gond, de inkább a kivitelezéssel van probléma és nem magával a vezető szereppel.

Elkényeztetett vagy

A kényeztetésnek kevésbé a gyerekhez, mint inkább a szülőhöz van köze. Egy olyan gyermek, akinek mindent megadnak, valójában szociális, empatikus és adakozó felnőtté válhat, amennyiben a szülők ezeket az értékeket képviselik otthon. Ha egy gyereket elkényeztetettnek nevezünk, az egyértelműen azt mutatja, hogy a szülő úgy érzi, hogy valami visszafordíthatatlan romlás van a gyerekében. De ami talán még károsabb, hogy elhallgatja, ki valójában a felelős az önzésért, a jogosultság érzésért, az irigységért. Ez ugyanis nem a gyerek felelőssége, hanem a szülőé.

Okos vagy

Rossz dolog dicsérni egy gyereket? Nem. De kontraproduktív is lehet. Az okossággal kapcsolatban azt sugalljuk, hogy a gyerek veleszületett intelligenciával született, ami lehetővé teszi, hogy bizonyos problémákat könnyedén megoldjon. Ez azonban figyelmen kívül hagyja azokat a tényleges eszközöket, amelyekre egy gyereknek szüksége van egy probléma megoldásához, mint például a kreatív gondolkodás, a kitartás és a koncentráció.

Mi történik akkor, ha egy magát okosnak tartó gyerek olyan problémával találkozik, amelyet nem tud megoldani? Összeomlás. Ne használjuk általánosságban ezt a kifejezést, hanem konkrét helyzetekben dicsérjünk így: a Jajj, de okos vagy! helyett Okosan oldottad meg ezt a példát!.

Hülye vagy

Vagy bármely szinonima: buta, ostoba, stb. Megalázó, lealacsonyító, ráadásul semmit nem érünk el vele, maximum annyit, hogy a gyerek is alkalmazza majd másokra. Sok gyerek, ha megérti, hogy a kifejezést intellektuális vonatkozásban használják, akkor ez egyenesen pusztítóvá válik. Felér egy verbális bántalmazással.

Önző vagy

A kisgyerekek eredendően és természetesen egocentrikusak. Ez mit jelent? Azt jelenti, hogy egy kisgyermek egyszerűen nem érti, hogy amikor gyümölcslevet akar, miért kéne bárki máshoz alkalmazkodnia. Az önzés rosszindulatot feltételez.

Ez nem azt jelenti, hogy a gyerekeknek nem kellene megérteniük, hogy a tetteiknek következményei vannak mások érzéseire. De az, hogy egy gyereket önzőnek nevezünk, nem segít ebben a törekvésben. Sokkal jobb taktika, ha segítünk nekik empátiát kialakítani azáltal, ha megértetjük vele, hogy miért kell másokra is tekintettel lenniük.

Hercegnő vagy

A hercegnő címkével kapcsolatban különbséget kell tenni: ha egy kislány saját maga használja ezt a jelzőt, mert a hercegnők inspirálják, akkor a szülőknek mindenképpen hagyniuk kell, hogy hercegnő legyen. De egyáltalán nincs szükség arra, hogy a szülők egy kislányt egy szerény, rózsaszín, hercegnős dobozba zárjanak, mielőtt még esélye lenne felfedezni az identitás más útjait.

Szívtipró vagy

Egy kisfiút szívtiprónak nem bók a gyereknek. Egy picit átgondoljuk, nagyon könnyen megérthetjük, hogy miért durva ez a címke.

Egyrészt a romantikus szerelem és a szexualitás kontextusába helyezi a gyereket egy évtizeddel azelőtt, hogy ezeknek a dolgoknak helye lenne a gyerek életében. Összetörni más szívét, egyébként sem dicséretes, ugye?

Persze, az állítólagos óvodás szívtipró nem képes megérteni a nemi szerepeket, a szexualitást és a szerelmet, de a szülője igen. És valójában ez a probléma a sok címkével, amit a szülők a gyerekeikre aggatnak. Sok kártékony szó esetében nem arról van szó, hogy a gyerekek hogyan látják magukat, hanem arról, hogy a szülők hogyan látják a gyerekeiket, és hogy ez a címkézés hogyan változtatja meg a gyerekek viselkedését, akik esetleg meg akarnak felelni annak a tükörképnek, amit a szüleik mutatnak nekik róluk.

forrás: fatherly.com