Gyerek

Így magyarázta el a kimondott szó hatalmát egy anya

A szavaknak bizony súlya van. Ha egyszer kimondjuk, nem lehet már visszaszívni őket. Minden szülő arra törekszik, hogy szépre és jóra nevelje gyermekét, hogy tiszteljen és ne bántson másokat.
2016. Szeptember 07.

Te mit tanácsoltál gyermekednek iskolakezdéskor?

Amy Beth Gardner-nek mintegy 14 ezer követője van Facebook-on, sokat tanulhatunk tőle a gyereknevelésről. Megosztotta olvasóival, milyen különleges útravalóval látta el lányát iskolakezdés előtt.

“A lányom holnap kezdi a felső tagozatot” – kezdi Amy. “Kidekoráltuk a szekrényét, vettünk neki új egyenruhát, megleptük egy új hátitáskával is. De este, lefekvés előtt kapott még egy iskolaelőkészítő feladatot.

Adtam neki egy tubus fogkrémet és mondtam, hogy nyomja ki az egészet egy tányérra. Miután végzett, arra kértem, tegye vissza az összes fogkrémet a tubusba. Magyarázkodni kezdett: “De nem tudom, képtelen vagyok rá. Nem lesz olyan, mint előtte.” Megvártam, amíg végez, aztán a következőket mondtam neki: Egész életedben emlékezni fogsz erre a fogkrémmel teli tányérra. A szavaidnak hatalmas ereje van. Most, hogy felső tagozatos leszel, tudnod kell, mekkora súlya van a kimondott szavaidnak.

A szavaiddal képes vagy bántani, rágalmazni, megsérteni másokat. De ugyanúgy lehetőséged van arra is, hogy a szavaiddal gyógyíts, bátoríts, inspirálj vagy szeress másokat. Néha rosszul választasz majd, a héten én három alkalommal is hiába próbáltam odafigyelni a szavaimra, megbántottam másokat. Ahogy ezt a fogkrémet sem tudod visszatömni a tubusba, úgy a kimondott szavaidat sem szívhatod vissza a szádba.

Óvatosan bánj a szavaiddal. Ha mások visszaélnek a szavaikkal, te akkor is óvd a tieidet. A te szavaid életmentőek is lehetnek. Minden reggel úgy indulj útnak, hogy erre emlékezteted magad. Mentsenek életeket a szavaid az iskolában. Legyél szelíd és együttérző. A világnak erre van szüksége. Hidd el, ha kedvesen bánsz az emberekkel, azt soha, de soha nem fogod megbánni.”

Te milyen útravalóval látnád el a gyermekedet, ha most kezdené az iskolát?

Kapcsolódó cikkeink: