Gyerek

A 10 legfontosabb kérdés a CSOK-ról

Használt lakás vásárlását tervezőknek gyűjtötte össze a portolio.hu, hogy milyen kérdések merülhetne föl, ha CSOK-ot akarnak igénybe venni.
2017. Október 01.

A portál azt írja, hogy a kormány hónapok óta vizsgálja, hogy milyen eszközökkel tehetné hatékonyabbá és többeknek elérhetővé a CSOK-ot. Eddig 153 milliárd forintot kaptak az igénylők, közülük pedig 46 ezer olyan család volt, akik kérelmezték a vissza nem térítendő támogatást.

Lássuk a 10 legfontosabb kérdést, ami használt lakás vásárlását tervezőket érinti.

1. Mennyi lehet a lakás értéke?

Használt lakás esetében két szabály van: a vásárláskori vételár nem haladhatja meg a 35 millió forintot, illetve legfeljebb 20%-kal lehet magasabb, mint a hitelintézet által megállapított forgalmi érték.

2. Mekkora lehet a lakás?

A szabályok értelmében 1 gyermek esetén 40, 2 gyermek esetén 50, 3 gyermek esetén 60, négy vagy több gyermek esetén pedig 70 négyzetméterűnek kell lennie a minimális hasznos alapterületnek. Azokat a gyerekeket is figyelembe kell venni, akikre korábban már vettek fel vissza nem térítendő lakáscélú támogatást, például szocpolt.

3. Ki igényelheti használt lakásra a CSOK-ot?

Házastársak, élettársak és egyedülállók is minden meglévő, velük egy háztartásban élő és velük együtt költöző, akár vérszerinti, akár örökbefogadott vagy legalább egy éve gyámság alá vett gyermekük után. Nem igényelhetik viszont a CSOK-ot azok, akik büntetett előéletűek és azok sem, akik az elmúlt öt évben hasonló támogatás visszafizetésére kötelezettek.

4. Lehetséges-e előre vállalt gyermekekre igénybe venni a használt lakáshoz járó CSOK-ot?

Igen, olyan párok is igénybe vehetik, akiknek még nincs gyermekük, és legfeljebb két gyermeket vállalnak: 1 gyermeknél 4 év alatt, 2 gyermeknél 8 év alatt kell teljesíteni a vállalást. Feltétel azonban, hogy a pár legalább egyik tagja még nem töltötte be a 40. életévét, és házasság köti össze őket. Örökbefogadásnál a határidők 2 évvel meghosszabbíthatók.

5. Van-e a gyerekeknél életkori határa az igénylésnek?

Azok után a gyerekek után lehet igényelni használt lakásra CSOK-ot, akik még nem töltötték be a 25. életévüket (kivéve, ha legalább egy éve vagy legalább egy évre megváltozott munkaképességű gyermekről van szó), és akik után még nem igényeltek CSOK-ot. Ha az igénylő korábban hasonló támogatást pl.szocpolt már felvett, akkor a korábbi támogatással csökkentett összeg igényelhető. A terhesség 12. hetét követően a magzatokat és ikermagzatokat is már meglévő gyermekként veszik figyelembe.

6. Lehet-e az igénylőnek másik lakása is?

Lehet tulajdonjoga a CSOK-ot igénylőnek más lakásban is, de csak maximum 50 százalékban. Kivétel ez alól az, akiknek a lakástulajdonát haszonélvezeti joggal terhelték meg (ilyen lehet pl. örökléshez kapcsolódó vagy 2016. január 11. előtti szerződésen alapuló, pl. ajándékozáshoz kapcsolódóan).

A CSOK-kal megvett lakásban ugyanakkor nem lehet másnak tulajdona, mint az igénylőnek. Házaspárok és élettársak esetében mind a kettejüknek tulajdonjogot kell szereznie. Ha a CSOK igénylése előtti 5 évben értékesített ingatlant az igénylő, akkor az eladási árat saját erőként kell számításba venni.

7. Mi a helyzet az egyedülállók, élettársak, nem közös gyermekekkel rendelkezőkkel?

Egyedülállók esetében az igénylővel közös háztartásban élő és vele együtt költöző gyermekek számítanak, pont úgy, mint házastársak is. Az olyan házaspárok esetében, akik nem közös gyermekekkel rendelkeznek mindazon gyermekeket kell figyelembe venni, akik a párral együtt laknak, és együtt költöznek. Ha az élettársak nem közös gyermekekkel is rendelkeznek, akkor ki kell számolni, mely gyermekek után jogosultak a magasabb összegű kedvezményre.

8. Kell-e rendelkezni TB-jogviszonnyal?

30 napnál nem régebbi okirattal igazolni kell, hogy az igénylő a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított, és legalább 180 napja folyamatosan (legfeljebb 30 nap megszakítással) az is volt, vagy nappali rendszerű felsőoktatási tanulmányokat folytatott vagy EGT-tagállamban TB-jogviszonya volt. Az ápolási díjban részesülők a TB-jogviszony igazolása alól mentesülnek.

9. Mi minősül lakásnak?

Olyan ingatlan minősül lakásnak, amely 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel (ennek hiányában legalább 4 négyzetméteres főzőfülkével), valamint fürdőhelyiséggel és WC-vel rendelkezik. Előírás emellett a közműves villamos energia szolgáltatás, az egyedi fűtési mód is. A fűtés lehet központi fűtés a távfűtés is.

10. Mikor lehet eladni a CSOK-kal szerzett használt lakást?

Életvitelszerűen kell a lakásban lakni az igénylőknek és a gyermekeknek is a folyósítást követő legalább 10 évig. A szerződés megkötésekor az állam jelzálogjogot jegyeztet be az ingatlanra 10 évre, elidegenítési és terhelési tilalom mellett.

Ha a gyermek a tanulmányai miatt máshol lakik, az nem számít a szabály megszegésének. Ahogy az sem, ha az igénylőt vagy a gyermeket egészségi állapota miatt egészségügyi intézményben kezelik, az igénylő vagy a gyermek legfeljebb 5 évig munkavállalása miatt, vagy hozzátartozó átmeneti ápolása miatt máshol tartózkodik, közeli hozzátartozó ápolása miatt átmenetileg máshol tartózkodik, a nagykorú(vá váló) gyermek elköltözik, vagy valamely családtag a munkája miatt térítésmentesen biztosított szolgálati lakásba költözik.

10+1 Mekkora összeget lehet igényelni használt lakás esetében?

Egy gyermek esetében: 600 ezer forintot

Két gyermek esetében: 1 430 000 forintot

Három gyermeknél: 2 200 000 forintot

Négy vagy több gyermek esetében 2 750 000 forintot

Kapcsolódó cikkeink:

CSOK: ezt is az állam intézi majd?

Változások a családok életében 2017-től

Mire elég a 10+10 milliós CSOK?

Forrás: Portfolio.hu