Gyerek

Régi és új támogatások együtt: akár 27 millió forintot is nyerhetnek a nagycsaládok

A régi és az új lakástámogatásokkal akár 27 millió forintot is nyerhet egy háromgyerekes család.
2021. Február 04.
Régi és új támogatások együtt: akár 27 millió forintot is nyerhetnek a nagycsaládok (fotó: Getty Images)

Nem könnyű átlátni a lakáscélú támogatásokat, a tét pedig nagy, sokmilliós is lehet. Éppen ezért felértékelődni látszik a tanácsadó szerepe – írja a 24.hu. A lap Kormos Zoltánt, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetőjét hívta segítségül, akik összefoglalta az új lakáscélú lehetőségeket:

 • Az új lakások áfája ismét 5 százalék lett.
 • Az 5 százalékos áfát is vissza lehet igényelni CSOK-os lakásvásárlásnál.
 • Építkezésnél is 5 millió forintig visszaigényelhető a számlák (27 százalékos) áfája.
 • Illetékmentesség a CSOk-os vásárlásoknál.
 • Tetőtér-beépítésre is van CSOK.
 • 3 millió forint vissza nem térítendő lakásfelújítási támogatást kaphatnak a gyermeket nevelő családok, utólag.
 • A lakás-felújítási támogatáshoz előfinanszírozási lehetőség is lett, 6 millió forintos kamattámogatott hitel igényelhető február 1-jétől.
 • A lakáshitelekhez, támogatott hitelekhez szükséges közjegyzői okirat díja egységesen 19 500 forintra csökkent.
 • A falusi CSOK-ba további 200 települést kapcsoltak be.
 • Egyszerű bejelentéssel is lehet már akár hatlakásos társasházat is építeni (korábban 300 négyzetméternél volt a határ).
 • Elhalasztották az energetikai szigorítást (BB lett volna a terv -korábban 2 százalék körül feleltek meg csak ennek az új lakások, a CC elterjedt).

Kormos Zoltán példát is hozott arra, mennyit jelenthetnek a régi és új elemek együttes alkalmazása. Budapesti új lakás vásárlásakor egy háromgyerekes család akár 27 millió forintnyi támogatást is elérhet. Ebből 10 millió forint lehet a CSOK, 4 millió forint a kamattámogatás, 2 millió forintot jelenthet az illetékmentesség, az áfaelőny több mint 10 millió forintot, és ha volt lakástakarék-megtakarításuk, az még 720 ezer forintot. Ha ugyanez a család használt lakást vásárolna, akkor szűk 7 millió forintot nyerhet a felsorolt támogatások igénybe vételével.

A lakásfelújítási támogatásban bár nagy potenciál van, azért vannak kérdőjelek is. Ilyen például, hogy lesz-e elég olyan vállalkozó, aki szerződést köt a felújításról, és számlát is. Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője, Valkó Dávid szerint is a felújítási támogatásnak lehet a legnagyobb hatása.

Az áfacsökkentés miatt ismét lendületet kaphat az új lakások építése.

A saját erős építkezéseknek nagy lökést adhat az 5 millió forintig visszaigényelhető áfa, és a tetőtér-beépítések is előtérbe kerülhetnek, főleg, hogy társasházakra is él a meghirdetett CSOK-lehetőség.

Az OTP Pénzügyi Pont Zrt. értékesítési igazgatója, Pélyi András szerint nem könnyű átlátni a komplex lakástámogatási lehetőségeket, a régieket és az újakat együtt. Ezért felértékelődik a pénzügyi tanácsadók szerepe.

Szerinte a babaváró hitel is reneszánszát élheti idén, például azért, mert 10 millió forint vidéken elég lehet egy használt ingatlanra, amit kombinálni lehet a lakásfelújítási támogatással.

Valkó szerint a járvány miatt új igények jelentek meg a lakáspiacon, például, hogy legyen terasz a lakáshoz, vagy hogy legyen dolgozószoba is. Szintén a járvány számlájára írják, hogy újra népszerűbbek lettek a kertvárosok és az agglomeráció.

Forrás: 24.hu