Gyerek

A cukorfogyasztás csökkentésével védhető a gyerekek szíve

Egy friss kutatás szerint az elhízott gyerekeknél a szívbetegség kockázata leginkább nem a kalóriabevitel, hanem a cukorfogyasztás visszaszorításával csökkenthető.
2016. Július 21.

Amint arról a kutatást vezető dr. Robert Lustig, az Kalifornia Egyetem Benioff Gyermekkórházának endokrinológusa beszámolt, a cukorbevitel csökkentésével párhuzamosan javul a gyerekek trigliceridszintje, valamint a szívbetegséggel összefüggésbe hozható fehérjék (ApoC-III) mértéke is.

A kutatás során 43 kilenc és tizennyolc év közötti elhízott gyereket kísértek figyelemmel, akiknek legalább egy krónikus anyagcsere-betegségük volt, például magas vérnyomás, magas trigliceridszint, vagy a máj elzsírosodására utaló egyéb jelek. Valamennyi gyerek feketebőrű vagy hispán származású volt, mivel ezeknél a népcsoportoknál a legmagasabb az anyagcserében fellépő bármilyen zavarra az esély.

A kísérlet alatt a gyerekek ugyanúgy ettek és ittak, mint korábban, egyetlen változtatással, a cukros ételek, édesített joghurtok, sütemények helyett valamilyen keményítőt tartalmazó élelmiszert – például péksüteményt vagy pizzát – kaptak. Összességében a gyerekek étrendjében a cukorbevitel 12 százalékról 4 százalékra esett vissza, és a vérvételi eredmények azt mutatták, hogy ennek hatására a trigliceridszintjük 33 százalékkal esett le, az ApoC-III fehérjének a mértéke pedig 49 százalékkal.

A kutatásban résztvevő dr. Alejandro Gugliucci hozzátette, hogy míg a sztatinok a rossz koleszterin (LDL) szintjét hatékonyan képesek csökkenteni, a szívbetegség kockázatát csak 50 százalékkal viszik lejjebb, ezért szükséges a két további veszélyes elem – a vérben található trigliceridek és az ApoC-III nevű fehérje ellen – is felvenni a harcot, ez pedig a cukorbevitel csökkentésével érhető el.

A vizsgálat további részleteiről az Atherosclerosis című lapban olvashatnak az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Ez történik, ha 10 napig nem eszik a gyerek cukrot
  • Megdöbbentően sok baba kap cukros édességet
  • Hazánkban van a legtöbb túlsúlyos gyerek
  • Forrás: Medipress