Gyerek

A gyerekek is többet ettek a lezárások alatt

A gyermekkori elhízásnak nem tett jót a lezárás: egy friss felmérés szerint a gyerekek 40 százaléka többet evett az iskolabezárás alatt és plusz kilót is felszedett magára.
2021. Március 22.
A gyerekek is többet ettek a lezárások alatt (fotó: Getty Images)

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2014-ben indította el Magyarországon az első gyermekkori túlsúly és elhízás megelőzését célul kitűző projektjét, Gyere – Gyermekek Egészsége Program néven, a világ legnagyobb, az elhízás megelőzését szolgáló hálózata, az EPODE hazai programja keretében – írja az infostart.hu.

Kubányi Jolán az InfoRádióban kiemelte: szakmai szervezetként nem pusztán a gyerekeket, hanem a szüleiket – és annak a településnek a lakosságát, ahol épp a projekt zajlik – próbálják tanítani az egészséges életmódra, elsősorban az egészséges táplálkozásra és a mozgás fontosságára.

A program minden esetben három évig zajlott, Dunaharasztiban vette kezdetét, ehhez csatlakozott 2015-ben Szerencs, majd 2018-ban Diósgyőr. Kubányi szerint az eredmények nem túl biztatók, ugyanis a mintegy 10 ezer gyermek közül csaknem minden harmadik valamilyen testtömegtöbblettel bír.

Az iskolabezárások alatt a gyerekek 40 százaléka többet evett és néhány kilót gyarapodott is. Kubányi Jolán szerint a gyerekkori elhízás rizikófaktor felnőttkorban is, hiszen olyan krónikus betegségek, mint a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és egyéb más anyagcsere-problémák hátterében az elhízás felnőtt korban is jelen van, amivel már gyermekkorban érdemes foglalkozni.

Forrás: Infostart.hu