Gyerek

A gyermekkori asztma elhízáshoz vezethet

A rohamoktól való félelem korlátozhatja a fizikai aktivitást - állítják a kutatók.
2017. Január 31.

Amerikai kutatók 2.200 általános iskolás diákot vizsgálva azt figyelték meg, hogy azok között a gyermekek között, akiknél asztmát diagnosztizáltak, 51%-kal nagyobb volt az elhízás előfordulása. “Meglepő ez a szignifikáns összefüggés.” – nyilatkozta a kutatás vezető szerzője, Dr. Frank Gilliland (a University of Southern California’s Keck School of Medicine professzora, Los Angeles). Azt is megfigyelték, hogy azok a gyermekek, akik a rohamok oldására használnak inhalátort (pl. albuterolt), kevésbé hajlamosak az elhízásra, összehasonlítva azokkal, akik nem kezelik a rohamokat.

Hogy mi lehet az összefüggés magyarázata? Az asztmás gyermekek valószínűleg kevesebbet játszanak a szabadban, de gyakoriak körükben az alvászavarok is , mely szintén az elhízás kockázati tényezői. Az asztma elleni gyógyszerek mellékhatásaként szintén jelentkezhet fokozott súlygyarapodás.

A kutatók hangsúlyozták a krónikus légzőszervi megbetegedés korszerű és adekvát terápiájának fontosságát. Bátorítani kell a gyermekeket a normális életvitelre és a rendszeres testmozgásra. Alvásproblémák jelentkezése esetén ennek kezelése is nélkülözhetetlen.

A tanulmány a American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine folyóiratban jelent meg.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Minden harmadik óvodás túlsúlyos
  • Köhögés: asztma vagy krupp?
  • Forrás: Medipress