Gyerek

A gyermekkori bántalmazás meglepő következményei

Az elhanyagolt vagy bántalmazott gyerekeknek felnőttként másképp alakul az élete, mint a megfelelő körülmények között nevelkedett társaiknak.
2016. December 30.

A gyermekként elhanyagolt vagy bántalmazott középkorú felnőttek, úgy tűnik sokkal több időt maradnak ki a munkából hosszan tartó betegség következtében és kevésbé valószínű, hogy saját otthont birtokolnak, hasonló korú társaikkal összehasonlítva.

A Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmány szerint a gyermekkori elhanyagoltságnak és bántalmazásnak társadalmi-gazdasági hatása akár évtizedekig is fennmaradhat. A kutatók azt találták, hogy az elhanyagolt gyerekeknek sokszor rosszabb olvasási és matematikai készségük van serdülőkorban, mint társaiknak, mely akadályozhatja a munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket és előrehaladásukat.

A bántalmazott gyermekek alacsonyabb életszínvonalát az magyarázhatja, hogy már gyermekként szociális és gazdasági hátránnyal kell szembenézniük, mely a saját és gyermekeik egészségi állapotát is negatívan befolyásolja. Az egyén gazdasági körülményei 50 éves kor környékén azért különösen fontosak, mivel többnyire a középkorú időszak jelenti a keresőképesség csúcsát az egyén életében. Az ebben a korban tapasztalt rossz életszínvonal nehézségeket és idős kori betegségeket jelezhet.

A tanulmány vezetője Dr. Snehal Pinto Pereira (UCL Great Ormond Street Institute of Child Health) hangsúlyozta a prevenció fontosságát, továbbá kiemelte a hátrányos helyzetű gyermekek olvasási és matematikai készség fejlesztésének jelentőségét.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Generációkon keresztül kísér bennünket a családi erőszak

Még mindig divat sajnos a verés

Hogyan hat a gyerekre a verés?

Előbb hal meg, aki szeretet nélkül nő fel

Kötődések és kötődési zavarok gyermekkorban

Kényeztessem a gyereket?

Forrás: Medipress