Gyerek

A harag kezelése: így tanítható meg a gyermeknek

A harag teljesen normális, sőt egészséges érzés, mely időnként mindenkit magával ragad. Ez a gyerekekre is igaz lehet. Fontos azonban megtanítani nekik, hogyan kezelhetik a haragjukat, hogyan fejezhetik ki az érzéseiket konstruktív módon.
2018. Augusztus 12.
Időnként mindenki találkozik olyan helyzettel, melytől dühös lesz

A gyerekeket könnyen magukkal ragadják az érzelmeik, ráadásul minden nagyon mélyen érinti őket, a reakcióik pedig gyorsak, a felnőttek számára túlzóak, meggondolatlanok lehetnek. Különösen igaz lehet ez a haragra: kiabálhatnak, sírhatnak, agresszívvé válhatnak. Ezek a reakciók azonban igen destruktívak, és ha nem tanítjuk meg őket időben arra, hogyan fejezhetik ki az érzelmeiket konstruktív módon, az az egészséges érzelmi fejlődésükre is hatással lehet. A későbbiekben pedig még súlyosabb következményei lehetnek a destruktív reakcióknak. Következzen néhány egyszerű módszer, mellyel megtaníthatjuk a gyereknek a harag kezelését!

Nevezd meg az érzelmeket!

Sokkal könnyebb elfogadni és feldolgozni az érzelmeket, ha nevesítjük őket! Ezzel abban is segíthetjük a gyereket, hogy felismerje a saját érzelmeit, és tudatosíthatjuk benne azt is, hogy uralni is tudja őket. Próbáljuk meg például a következő szavakat használni: dühös, mérges, frusztrált, ideges, nyűgös, feldúlt.

Lassíts!

A gyerekeknek meg kell tanulnia megnyugodni: lelassítani, leállni, vagyis megakadályozni azt, hogy a harag elhatalmasodjon rajtuk, és esetleg olyan dolgot cselekedjenek, amelyet később igencsak megbánhatnak. Természetesen, ez különösen nehéz egy kisgyerek számára, aki könnyen dühbe gurul, és minél gyorsabban szeretne megszabadulni ettől a kellemetlen érzéstől. Segíthet a lelassításban például ha veszünk néhány mély lélegzetet! Gyakran éppen a gyerekek találják meg azt a módszert, mely a leghatékonyabban segít nekik abban, hogy megnyugodjanak.

Nyugodj meg!

A nyugalom azért is fontos, mert hideg fejjel jobb döntéseket hozunk, könnyebben oldjuk meg a konfliktusokat, problémákat. Segíthet megnyugodni például az, ha a légzésünkre koncentrálunk, ha sétálunk egy kicsit, de az is oldhatja a feszültséget, ha erősen összeszorítjuk az öklünket, majd hirtelen elengedjük. Tanítsunk meg egy-egy ilyen kis “rituálét” a gyermekünknek, hogy a feszült helyzetben képes legyen tudatosabban dönteni és ne a harag irányítsa a cselekedeteit.

Vezesd le a feszültséget!

A harag rengeteg érzelmi energia felgyülemlésével jár együtt, ezt pedig valahogy le kell vezetni ahhoz, hogy a gyerek (vagy éppen a felnőtt) jobban érezze magát. Segíthet levezetni a dühöt, ha megütünk egy párnát vagy hangosan énekelünk, de az is, ha néhány percig intenzív mozgást végzünk. Másoknál a naplóírás, a rajzolás, a beszélgetés lehet a megoldás. A nagyobb gyerekekkel akár listát is készíthetünk a feszültség levezetésének konstruktív és destruktív módjairól: a beszélgetés vagy naplóírás konstruktív, az ajtócsapkodás és üvöltözés destruktív.

Kezdjük újra!

Ha a gyermek megnyugodott, levezette a feszültséget, képes hideg fejjel gondolkozni, akkor képzeletben megnyomhatjuk az “újrakezdés” gombot. Nincs értelme haragot tartani, vagy éppen azért mérgesnek lenni a gyermekünkre, mert még nem tudja kontrollálni az érzelmeit. Minél könnyebben engedjük el mi magunk a haragunkat, annál könnyebben meg tudjuk ezt tanítani a gyerekünknek is.

(Forrás: psychologytoday.com

Ezt is érdemes elolvasni: