Gyerek

Így nevelj boldog gyereket

A trükk: hagyd, hogy néha boldogtalan legyen. Furcsán hangzik? Pedig működik!
2023. Június 11.
boldog kisgyerek napszemüvegben játszik karton repülőben
Fotó: Getty Images

Lehet a boldogságot tanítani? Lehet úgy nevelni egy gyereket, hogy boldogabb legyen? Valójában nem maga a boldogság az, amit adsz, tanítasz a gyermekednek, hanem a boldogságra való képesség. És ahhoz, hogy boldog lehessen, néha boldogtalannak is kell lennie – állítják a szakértők. Na várjunk csak, hogy is van ez?

Ki adja a boldogságot?

„Úgy nevelhetsz boldog gyereket, ha megengeded neki, hogy boldogtalan is lehessen. Úgy hangzik, mintha ez ellent mondana a józan észnek, viszont működik – állítja Tovah Klein gyermekpszichológus a Today cikkében. – Sokan gondolják, hogy attól lesz boldog a gyerek, ha boldoggá tesszük. Valójában a gyerekek nagyon jól tudják maguk is, hogyan legyenek boldogok. Amit viszont rendkívül hasznos megtanítani nekik, hogy a boldogság nem egy állandó állapot.”

A szakértő szerint a szülőknek gyakran okoz nehézséget, hogy elfogadják: a gyerekük igenis lehet mérges, dühös, szomorú. És amikor ezt látják, rögtön fel akarják vidítani, vagy elterelni a figyelmét.

Az ő érzései

Sok minden miatt lehetnek negatív érzései egy gyereknek, akár olyan apróságnak tűnő dolgok miatt is, hogy a szerinte nem jó pohárból kapott inni, vagy mert nem nézhet több mesét. És amíg mi, felnőttek, ezeket bosszantó apróságoknak gondoljuk, ami miatt „felesleges a hiszti”, számára ezek valós dolgok, a negatív érzelmei is valósak – és nem tudja, hogyan kezelje őket. Na itt jöhetünk mi a képbe: rengeteget segíthetünk neki azzal, ha ezt igyekszünk neki megtanítani.

El fog múlni!

Ennek pedig az a legjobb módja, hogy te tudatosítod mindazt, hogy ezek csak érzések, érzelmek, amelyek, ha hagyjuk őket, akkor jönnek és mennek. Elmúlnak. Ha lehetőséget adsz a gyereknek, hogy megélje a szomorúságát, dühét (természetesen a megfelelő keretek között, úgy, hogy sem magát, sem mást ne veszélyeztessen vele), és közben biztosítod arról, hogy elfogadod, amit érez, és vele vagy, akkor ezek a negatív érzések el tudnak múlni.

Ha a gyerek tudja, hogy nehéz érzései lehetnek, de az anyukája és az apukája vele vannak, szeretik, nem lesznek emiatt dühösek rá, az rengeteg erőt adhat. Ha a gyerek élete alapvetően rendben van, akkor az időnkénti negatív érzések ellenére (pontosabban mellett) ő is alapvetően boldog lesz.

Ne félj a nehéz érzelmektől

A szakértő szerint nem kell tartani a negatív érzelmektől, sokkal inkább meg kell tanulni kezelni (elfogadni, megfelelően megélni és elengedni) őket. Itt van néhány hasznos érv, miért.

  • Azok a gyerekek, akik hatékonyan képesek kezelni a nehéz érzéseiket, reziliensebb, azaz rugalmasabb felnőttek lesznek.
  • A negatív érzésektől való félelem viselkedési problémákhoz vezethet: ha a gyerek szégyelli, ezeket az érzéseket, azt gondolhatja, valami baj van vele, mert ilyesmiket érez.
  • Ha azt érzi a szülő részéről, hogy nem kellene, nem szabadna így éreznie, azzal a saját önértékelését kérdőjelezheti meg.
  • Nehéz, negatív érzések mindig is lesznek, nem lehet megúszni őket. De ha letagadjuk, elnyomjuk azokat, akkor azt akadályozzuk meg, hogy egyszerűen elmúljanak.

Mit mondjak neki?

Hoztunk néhány ötletet arra, hogyan támogathatod a gyereket, amikor úrrá lesznek rajta a negatív érzelmek. Alakítsd őket úgy, ahogy szerinted az adott helyzetben nálatok működhetnek.

  • Megértem, hogy dühös vagy. De attól még el kell pakolni a játékokat fürdés előtt.
  • Bárcsak ezt csinálhatnánk (amit épp szeretne). Sajnos most épp nem lehet.
  • Nagyon nem szeretnéd ezt megcsinálni, értem. De attól még ezt most el kell intéznünk.
  • Mást szeretnél csinálni? Megértem. Sajnos azt most nem tudjuk megoldani.
  • Megértem, hogy ez most nehéz. Hadd segítsek.

Forrás: Today.com