Gyerek

A kórházi csapokban hemzsegnek a szuperbaktériumok

A szuperbaktériumok ellen folytatott küzdelem még tart, egy tanulmány szerint ezt a harcot a kórházi csapoknál lenne érdemes kezdeni.
2017. Március 02.

A szuperbaktériumok olyan multirezisztens kórokozók, melyek a legtöbb antibiotikumra nem érzékenyek és leggyakrabban a kórházi tartózkodás alatt találkozhat velük az ember. Legnagyobb fenyegetettségnek a hosszabb ideig kórházban fekvő, legyengült szervezetű és immunrendszerű páciensek vannak kitéve, ezen baktériumok leküzdése ugyanis kiemelkedően magas ellenállóképességük miatt rendkívül nehéz.

A szuperbaktériumok ellen folytatott erőfeszítések egyelőre még nem hozták meg a végső megoldást, de egy, a napjainkban végzett tanulmány szerint ezt a harcot a kórházi csapokban volna érdemes elkezdeni.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a multirezisztens kórokozók a legtöbb halálesetet kórházban fekvő pácienseken okozzák. Több mint 32 tanulmány vizsgálta az utóbbi időben a legmakacsabb szuperbaktériumok terjedésének módját a kórházi csapokban és más olyan területeken, ahol vízáramlás zajlik a kórházi épületeken belül.

Dr. Amy Mathers, a Virginia Egyetem Orvosi és Patológia Tanszékének egyik oktató tanára munkatársaival laboratóriumi körülmények közt 5, a vizsgálatra kiépített csaptelepen kívánta modellezni a baktériumok terjedésének módját. A Virginiai Charlottesville Kórház intenzív osztályán található csapok replikáit egy E.coli nevű baktériummal szennyezték be. Az E.coli egy belünkben is megtalálható, normál esetben teljesen ártalmatlan baktérium, mely bizonyos ártalmas gének aktiválódásával könnyen multirezisztenssé válhat.

A csapok lefolyóinak beszennyezést követően a baktériumok telepeket alkotva lassú növekedésbe kezdek, és naponta 2,5 cm-rel közelítették meg a csap szűrőjét. Miután egy hét alatt elérték a szűrőt, a megengedett csapból szétfröcskölődő vízcseppekkel könnyedén más közeli tárgyakra is átterjedtek, tökéletes fertőződési lehetőséget biztosítva ezzel a páciensek számára. „Kutatásunk legfőbb célja az volt, hogy a kórokozók terjedési módjának jobb megértésével, és egy hatékony védekezési stratégia kifejlesztésével páciensek ezreinek életét menthessük meg a jövőben”- nyilatkozta Mathers.

Kapcsolódó cikkeink:

A légszennyeződés növeli a baktériumok ellenállóképességét

Antibiotikum rezisztencia: megvan a baktériumok Achilles-sarka?

Forrás: Medipress