Gyerek

A magyarok 62 százaléka szerint az azonos nemű párok is tudnak gyereket nevelni

Az Ipsos közzétette legfrissebb nemzetközi LGBT+ Pride 2021 nevű kutatásának eredményeit. Az LMBT közösséget érintő legtöbb kérdésben világszerte a nők, illetve a Z generáció tagjai a legnyitottabbak.
2021. Június 15.
A magyarok 62 százaléka szerint az azonos nemű párok is tudnak gyereket nevelni (fotó: Getty Images)

Az Ipsos kutatásában négy fő kategóriát vizsgált: a nemi identitást és szexuális orientációt, az LMBT közösségek nyílt jelenlétét, a házasság és gyereknevelés kérdéseit, illetve az egyenlőség és a láthatóság témakörét. A kutatáshoz idén tavasszal 27 országban kérdeztek meg összesen 19 069 embert, 16 (néhány országban 18) és 74 év közöttieket. A résztvevő országok közül 16-ban az eredmények reprezentatívnak tekinthetők, köztük Magyarországon is.

A kutatás egyik fő tanulsága az volt, hogy megfigyelhető a generációs szakadék a nemi identitás és a szexuális irányultság kérdéseiben –  írja a 444.hu.

A magyar társadalom 84 százaléka heteroszexuálisnak vallja magát, 1 százalék mondja, hogy meleg/leszbikus (ez 5 százaléknál más országban sem több) 3 százalék biszexuális (az összes ország közül ez Indiában a legmagasabb, 9 százalék), 1 százalék pánszexuális vagy omniszexuális, 1 százalék aszexuális, a maradék pedig nem tudja/nem válaszolt.

A világátlag alapján egyébként az emberek 42 százalékának van leszbikus/meleg rokona, barátja vagy kollégája, 24 százalék ismer biszexuálist, 10 százalék transznemű embert, 9 százalék pedig nonbináris vagy genderfluid személyt. Hazánkban meleg/leszbikus ismerőse a megkérdezettek 26 százaléknak van, biszexuális 17 százaléknak, transznemű 2 százaléknak, nem-bináris 3 százaléknak.

Globálisan a válaszolók 30 százaléka szállt már szembe olyan emberrel, aki előítéletes dolgokat mondott LMBT emberekkel kapcsolatban. Magyarország 16 százalék tett ilyet, és ennél csak három országban álltak ki ritkábban az LMBT közösség védelmében.

Ugyanezt a kérdést ha korcsoportok szerint vizsgáljuk, akkor a Z generáció vezeti 40 százalékkal, nemek között pedig a nők 34 százaléka, a férfiak 26 százaléka állt már ki az LMBTQ emberek mellett Leggyakrabban Chilében és Argentínában védik meg az LMBT közösséget.

Az azonos neműek házasságkötését globálisan 54 százalék támogatja, Hollandiában ez az arány 84 százalék, Malajziában viszont csak 8 százalék. Ebben a kérdésben a nők nyitottabbak, mint a férfiak.

Az Ipsos korábbi, 2013-as adataihoz képest Magyarország az egyik olyan hely a világon, ahol nagyot nőtt az azonos nemű párok házasságának támogatása: 30 százalékról 46 százalékra.

Összességében a magyarok 62 százaléka gondolja úgy, hogy az azonos nemű párok ugyanolyan jól fel tudnak nevelni egy gyereket, mint más szülők.

Kevesebben támogatják és többen ellenzik, hogy a melegek kifejezhessék az utcán az érzelmeiket a párjuk felé: világviszonylatban 37 százalék, 36 százalék se nem támogatja, se nem ellenzi, 27 százalék azonban egyértelműen ellene van.

A válaszadók 55 százaléka tiltaná meg az LMBT emberek diszkriminációját a munkaerőpiacon, illetve az oktatáshoz, lakhatáshoz és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés területén. Nálunk 31 százalékkal alulról a harmadikok vagyunk a listán.

Forrás: 444.hu