Gyerek

A sárgaláz járvány lehet a legújabb egészségügyi vészhelyzet?

A januárban jelentett sárgaláz járvány globális járvánnyá nőheti ki magát. A szakemberek szerint az oltóanyag utánpótlásának szűkössége vészhelyzethez vezethet.
2016. Május 16.

A Georgetowni Egyetem professzorai szerint egyre több bizonyíték utal arra, hogy a jelenlegi sárgaláz járvány lesz a legújabb globális egészségügyi vészhelyzet. A szakértők ezért arra szólítják fel az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy állítson fel egy állandó vészhelyzeti bizottságot.

A JAMA Viewpoint május 9-én megjelent online kiadásában Daniel Lucey és Lawrence O. Gostin, az egyetem O’Neill Országos és Nemzetközi Egészségügyi Jogi Intézetének munkatársai elmondták, hogy a sárgaláz jelenlegi és potenciális jövőbeli terjedése az oltóanyag korlátozott utánpótlásával együtt arra kell, hogy késztesse a WHO-t, hogy sürgősen hozzon létre egy vészhelyzeti bizottságot a finanszírozás megteremtésére, a nemzetközi reakciók koordinálására és a vakcina előállításának növelésére.

Az először januárban bejelentett sárgaláz járvány gyorsan terjed Angolában, ahol a múlt hónapig 2 023 gyanítható sárgalázas esetről és 258 halálos áldozatról számoltak be. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) járványügyi riadót jelentett be április 22-én a sárgaláz miatt Latin-Amerikában, ahol az Aedes aegypti szúnyogok a Zika és a dengue vírusokat is terjesztik.

A professzorok szerint az oltóanyag utánpótlásainak szűkössége egészségügyi vészhelyzethez vezethet. A szakértők arra is rámutattak, hogy a sárgaláz már Kenyában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban is terjed, ahol két millió ember beoltását tervezik.

Daniel Lucey és Lawrence O. Gostin szerint elérkezett az idő arra is, hogy a potenciális közegészségügyi vészhelyzetek hatékonyabb kezelésének módját dolgozzuk ki.

„A megjelenő fertőző betegségek összetettsége és láthatóan megnövekedett gyakorisága, valamint a nemzetközi reakció késlekedéséből eredő katasztrofális következmények nem teszik többé lehetővé, hogy a WHO főigazgatója legyen egyedül felelős és jogosult az alkalmi vészhelyzeti bizottságok felállítására” – írja a két professzor. A szakértők úgy vélik, hogy egy állandó vészhelyzeti bizottság létrehozására lenne szükség, amely rendszeres megbeszéléseken adna tanácsot a főigazgatónak.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Évi 1,4 millió gyereket menthetne meg az oltás
  • Szlovákiában is megjelent a Zika-vírus
  • Moss kezet, nem halsz bele!
  • Forrás: Medipress