Gyerek

A segítségkérés egyik legnagyobb gátja az áldozathibáztatástól való félelem

Mi az a cyberbullying? Mit tehetek ellene? Mikortól válik a szekálás bántalmazássá? - többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ az UNICEF Magyarország és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány talkshow-ja.
2020. Július 27.
Cyberbullying

Az online beszélgetésen a téma szakértői mellett több olyan híresség is részt vett, akik maguk is szerepet vállaltak a netes bántalmazás elleni #nemvagyegyedül kampányban. Dallos Bogi, Istenes Bence, Fenyvesi Zoltán, Puskás Peti, Saiid és Stohl Luca mind a saját tapasztalataikat osztották meg a közönséggel. A #nemvagyegyedül talkshow-t az UNICEF Magyarország élőben közvetítette Facebook-oldalán. A beszélgetésről készült összefoglaló videót utólag is meg lehet tekinteni.

A világ egyik legaktuálisabb gyermekjogi veszélye a cyberbullying, vagyis az online bántalmazás. A magyar tinik 20%-a szembesült már a jelenséggel, a kitettség pedig hatalmas, hiszen 88%-uk rendelkezik profillal a közösségi médiában. Az elmúlt időszakban az online jelenlét a karanténhelyzet miatt tovább nőtt, a fiatalok akár a korábbinál 50%-al több időt is tölthettek a neten, így a lehetséges bántalmazás esélye is fokozódott. A fiatalok többsége nem tud, vagy nem mer a felnőttekhez fordulni problémájával, pedig a szakértő támogatás könnyen elérhető: a Kék Vonal 116-111-es számán ingyenes és anonim segítséget kaphatnak.

“Akár a mostani kampány során készült felmérésben, akár a Kék Vonal korábbi kutatásai alapján is az látszik, hogy a segítségkérés egyik legnagyobb gátja az áldozathibáztatástól való félelem. Azért nem fordulnak a gyerekek felnőttekhez, mert azt fogják viszont kapni, hogy elbagatellizálják a problémáját, nem hisznek neki, kérdőre vonják vagy őt teszik felelőssé” – mondta Rimóczi Tamás, a Kék Vonal szakmai vezető helyettese a #nemvagyegyedül talkshow-n. “Nagyon fontos üzenet, hogy ha valakit bántanak és emiatt segítséget kér, az nem árulkodás” – tette hozzá.

A beszélgetésből kiderült az is, hogy sok gyerek még mindig nem ismeri fel azt, ha cyberbullying áldozatává vált. Kutatások szerint az offline térben történő bántalmazás esetén gyorsabban fordulnak segítségért a fiatalok, de az online bántalmazás felismerése még mindig problémát jelent. Sebhelyi Viktória, az UNICEF Magyarország gyermekjogi vezetője kiemelte, a zaklatás felismerése nem várható el kizárólag a gyerekektől, az őket körülvevő felnőtt társadalom feladata ezt észrevenni és ez ellen tenni.

A talkshow során a szakértők mellett több sztár is említést tett a szülők felelősségéről. A gyerekekkel való beszélgetés az online jelenlétről, a tapasztalataik, véleményük meghallgatása segíthet a cyberbullying felismerésében és a bántalmazás jelentésében is.

“Nagyon fontos az, hogy a zaklatás vagy bántalmazás nem a ti hibátok, az első védelmi vonal a bullyingban ti magatok lehettek, és nem vagytok egyedül” – zárta le a beszélgetést Sebhelyi Viktória a fiataloknak szóló legfontosabb üzenetekkel.

A #nemvagyegyedül kampányt azért indította a két szervezet a Generali támogatásával, hogy felhívja a figyelmet a veszélyekre és a könnyen elérhető támogatásra. A kampányhoz számos híresség is csatlakozott. Dallos Bogi, Dezső Bence, Dukai Regina, Gulyás Lídia, Farkas Franciska, Fenyvesi Zoltán, FollowAnna, Hédinke, Istenes Bence, Iszak Eszter, Lina és Panni, Magyar Barbara, Nagy Réka, Palkovics Zóra, Puskás Peti, Rubint Rella, Stohl Luca, Süveg Márk (Saiid) és Szalay Isti nemcsak az üzeneteket továbbították népes rajongótáboruk felé, hanem többen segítettek abban is, hogy a szervezők anonim információkat gyűjtsenek, felmérjék, hogy mi érdekli a fiatalokat az online bántalmazással kapcsolatban, milyen kérdéseik, félelmeik vannak. A talkshow-n többek között a kampány során felmerült kérdésekre, felvetésekre is válaszoltak a szakértők és a jelen lévő hírességek is elmondták a véleményüket a témában.

További linkek és elérhető információ az internetes zaklatás témájáról:

Forrás: UNICEF Magyarország