Gyerek

A Stanford tudósai szerint az agyban kimutathatók a nemi különbségek

Az új kutatási eredmények szerint igenis van különbség a nők és a férfiak agya között.
2024. Február 23.
nő és férfi
Kép: Getty Images

A Stanford Kognitív és Rendszerek Idegtudományi Laboratóriumának létrehoztak egy új mesterséges intelligencia (MI) modellt, amely több mint 90 százalékos pontossággal megmondta, hogy az agyi szkennelés férfitól vagy nőtől származik – írja az Interesting Engineering.

A Proceedings of the National Academy szaklapban megjelent tanulmány szerint az intézmény pszichiátriai professzora, Vinod Menon és csapata nagy adatkészletet – 1500 felvételt – használt az agyi szkennelések (MRI) elemzéséhez. MI-modelljük megbízhatóan megkülönböztette a férfi és a női agyat. Ez arra utal, hogy az agyban kimutatható nemi különbségek vannak.

A különbség a striatumra és a limbikus hálózatra is kiterjedt, amelyek a tanulás és a jutalmakra való reagálás szempontjából fontosak. Menon szerint a megállapítások azért fontosak, mert ha sikerül megérteni a felnőtt agy működését, az segíthet a tanulási nehézségek és a szociális fóbiák gyógyításában, de szerinte arra is használható, hogy tanulmányozzák a különböző kognitív képességek, illetve viselkedések kialakulását.

„A tanulmány egyik fő motivációja az volt, hogy a nem döntő szerepet játszik az emberi agy fejlődésében, az öregedésben, valamint a pszichiátriai és neurológiai rendellenességek megnyilvánulásában” – mondta Vinod Menon.