Gyerek

A szklerózis multiplex kockázatát is növeli a gyermekkori elhízás

Az elhízott gyermekeknél nagyobb a szklerózis multiplex betegség kialakulásának a kockázata, és ők ráadásul a betegség kezelésére is rosszul reagálnak német kutatók szerint.
2019. Július 18.
A szklerózis multiplex kockázatát is növeli a gyermekkori elhízás

Kevésbé használnak a gyógyszerek is

Az Amerikai Orvostársaság folyóiratában (JAMA) közzétett, a Göttingeni Egyetem kutatócsoportja által készített tanulmány feltárta, hogy nagyobb a kockázata a betegség relapszáló-remittáló típusa kialakulásának a túlsúlyos, elhízott gyermekeknél, és ezen betegek kevésbé fogékonyak a kezelések során használt gyógyszerekre is. 453 szklerózis multiplexszel diagnosztizált 18 évesnél fiatalabb gyermek orvosi kartotékait elemezték a kutatók, ez alapján jutottak erre a következtetésre.

A szklerozis multiplex krónikus, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége, mely döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik. Következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő úgynevezett myelin. A betegség az esetek felében a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt rokkantsághoz vezet.

Magasabb a fellángolások aránya

A betegség relapszáló-remittáló típusa esetében az idegrendszeri tünetekkel járó fellángolásokat (relapszusokat) tünetmentes időszakok (remissziók) váltják fel – a jelenleg gyógyíthatatlan betegségnek ez a típus leggyakoribb formája. Lefolyása betegségmódosító terápiákkal, gyógyszerekkel mérsékelhető, de nem gyógyítják ki a pácienseket az SM-ből. A terápiák a fellángolások gyakoriságát és súlyosságát csökkentik, és az általa okozott idegi károkat is.

A tanulmányba bevont SM-ben szenvedő gyermekek 13 százaléka túlsúlyos, közülük 14,8 százalék elhízott volt a német kutatók szerint. Ezek a gyerekek nem reagáltak jól a kezelésekre, és a fellángolások aránya is magasabb volt esetükben. A legmagasabb fellángolási arányt a legelhízottabb gyermekeknél mutatták ki.

Kapcsolódó írásaink:

Forrás: MTI