Gyerek

A tejfogyasztás fontossága csupán mítosz? – Elmondja a dietetikus

Igen vagy nem a tejre? – teszi fel magának sok szülő a nagy kérdést, hiszen az elérhető információk és vélemények gyakran ellentmondanak egymásnak. Az nlc cikke közérthetően tisztázza a gyerekkori tejfogyasztás körüli félreértéseket.
2025. Július 05.
tejivás

Fotó: Getty

Aki a 80-as, 90-es években volt gyerek, annak a tej bizony a mindennapjainak része volt – írja Pató Juli az nlc-n. Ott volt reggelire, uzsonnára, a kakaóban, a tejbegrízben, és ott volt az iskolai menzán is kis üveges, műanyag kupakos változatban – kötelezően kiosztva minden gyereknek. Nem csoda, hogy sok mai szülő fejében is ott él a meggyőződés: tej nélkül nem nő rendesen a gyerek, hiszen a tej mint alapélelmiszer mélyen beivódott a generációs emlékezetbe.
Ugyanakkor az utóbbi években az a tendencia is megfigyelhető, hogy egyre több szülő esik át a ló túloldalára is, és vonja meg gyerekétől teljes mértékben a tejet a különböző táplálkozási irányzatok hatására.
De hol az igazság? Valóban nélkülözhetetlen a tej a gyermek fejlődéséhez – vagy épp ellenkezőleg? Mikor van rá valóban szükség, és mikor érdemes inkább kihagyni az étrendből? Utánajártunk a gyerekkori tejfogyasztással kapcsolatos tévhiteknek és igazságoknak, kérdéseinkre Ádám Judit táplálkozástudományi szakember, szülés körüli szaktanácsadó, a PEONIA egészségközpont dietetikusa válaszolt.

Ádám Judit

Fotó: Peonia

Amikor a nagymamámnak egy beszélgetés során megemlítettem, hogy a gyerekeim nem ittak tejet másfél éves korukig, azonnal a szívéhez kapott, és kétségbeesetten kérdezte: akkor hogyan lesz erős csontozatuk? Van összefüggés a kettő között? 

Ádám Judit: Közel száz éve jelent meg a tejpropaganda, azzal a szlogennel, hogy “a tej élet, erő, egészség”. Talán sokat hallhattuk mi is gyerekkorunkban, vagy mostanában, szülőként, hogy a tej feltétlenül szükséges az egészséges csontozat és fogazat fejlődéséhez. Összefüggés valóban van, a tej és a tejtermékek legfontosabb tápanyagai szükségesek a gyermekek ideális növekedéséhez.

Gyerekkoromból nekem is ismerősen cseng ez a szlogen, és ma is sokan gondolják, hogy tej nélkül nem nő rendesen a gyerek. Milyen fontos tápanyagok miatt tartják ennyire lényegesnek?

Á. J.: A benne lévő fehérje teljes értékű, tartalmazza az összes esszenciális aminosavat és többek között az immunanyagok és az izomszövetek felépítésének is alapanyaga. A D-vitamin elengedhetetlen a kalcium felszívódásához és a csontokba való beépüléshez, bár a gyermekeink ellátottsága elsősorban nem étrendi kérdés, hiszen a D-vitamin a napsugárzás hatására a bőrben képződik. Hazánkban ősztől tavaszig rutinszerűen, étrend-kiegészítő formájában ajánlott adni! A B12-vitamin kulcsfontosságú a vérképzéshez és az idegrendszer optimális fejlődéséhez egyaránt, és az állati élelmiszerek elhagyása esetén gyakran előfordul az alacsony bevitel, valamint az ennek következtében kialakuló hiánybetegség. A kalcium pedig az erős csontok és fogak felépítésének alapanyaga, és kiemelten fontos, hogy a megfelelő bevitel ezekben az években már megtörténjen, hiszen a csonttömeg döntő hányada gyermek- és serdülőkorban alakul ki. Sajnos a kálcium más élelmiszerekben való előfordulása csekélyebb a tejtermékekhez képest. 

Sokat vitatott álláspont az is, hogy a tehéntej nem embernek való. Van ennek bármiféle tudományos alapja?

Á. J.: Ezek az állítások általában abból a tényből erednek, hogy az ember az egyetlen olyan faj, amely (felnőtt korában is) más állat tejét fogyasztja. Az evolúciós nézőpontot tovább árnyalja az is, hogy a laktózérzékenység aránya világszerte 60-70% körüli, tehát az emberek többsége valamilyen mértékben érzékeny a tejcukorra. A tejcukor emésztésének felnőttkori képessége lényegében egy ritkább genetikai változat, amely leginkább Európában, Ázsia északi részén és Észak-Amerikában elterjedt – és ezzel nem véletlenül együtt jár az ezeken a területeken megfigyelhető magasabb tejfogyasztás is. Hogy nélkülözhetetlen vagy káros-e a tej? Én dietetikusként nem tartom előnyösnek, ha az élelmiszerekről ilyen vonalasan, feketén-fehéren gondolkodunk. A tej- és tejtermékek fogyasztása nagyon egyéni szükséglettől függ, és tudományos igényességgel nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a tehéntej vagy tejtermék csak “jó” vagy “rossz”, mert míg egyeseknél nem ajánlott, másoknál előnyei is lehetnek.

Hogy mire kell figyelni a tehéntej bevezetésekor és mi a helyzet a ’napi fél liter tehéntejet’ szabállyal, megtudod a CIKK FOLYTATÁSÁRA kattintva.