Gyerek

A túlsúly az agynak is árt?

A túlsúly nem csak az egészségünknek, de az agyunknak is árthat, méghozzá annak fehérállományára lehet rossz hatással - vagyis arra a részre, amely a különböző agyterületek közötti kommunikációért felelős.
2016. Augusztus 17.
A túlsúly az agynak is árt?

Az agy fehérállománya a korral egyre kisebb lesz, ám a vizsgálatok azt mutatták ki, hogy egy ötvenéves túlsúlyos vagy elhízott személy fehérállománya nagyjából akkora, mint egy sovány hatvanévesé, vagyis a hízás hatására az agy ezen területe gyorsabban kezd öregedni.

A Neuorobiology of Aging című lapban közzétett kutatást vezető Lisa Ronan és munkatársai közel 500 férfit és nőt kísértek figyelemmel, akik 20 és 87 év közöttiek voltak, valamennyien Cambridge környékén éltek és jó mentális állapotnak örvendtek. Az alanyok nagyjából fele sovány volt, közel egyharmada túlsúlyos, a többiek pedig elhízottak.

Az előzetes mérések már azt mutatták, hogy a túlsúlyos és elhízott személyeknél kisebb méretű volt a fehérállománya, mint soványabb társaiknak, amikor pedig a kort is figyelembe vették, az is egyértelművé vált, hogy a középkorú elhízott, túlsúlyos személyek agyának fehérállománya akkora volt, mint a tíz évvel idősebb soványabbaké.

A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy egyelőre arra nem találtak választ, vajon valóban a túlsúly okozza-e az agyban bekövetkező változásokat, vagy esetleg a már meglévő agyi változások idéznek elő hízást egyeseknél. Hogy ezt kiderítsék, még további hasonló vizsgálatokra lesz szükség e téren.

Magyarországon minden ötödik kisgyerek és minden negyedik kamasz elhízott, az életkor előrehaladtával nő az elhízott gyerekek aránya.

Kapcsolódó cikkeink túlsúly témában:

Forrás: Medipress