Gyerek

A vereséget is meg kell tanulnia kezelni a gyereknek

A gyerek sírni kezd vagy dühös lesz, ha nem ő nyert egy közös játékban? Nem az a jó megoldás, hogy nyerni hagyod. A vereséget is tudni kell feldolgoznia. Adunk pár tippet, hogy segíthetsz neki ezen az úton.
2020. November 17.
(Fotó: Getty Images)

Szülőként néhány módszerrel tudsz segíteni neki, hogyan tanulja meg, hogy a vereség is része a játékoknak, és nem lehet mindig nyerni.

Andrea Nair pszichoterapeuta és szülői tanácsadó elmondta a todaysparent.com-nak, hogy míg egyes gyerekek tudják kezelni a győzelmet és a vereséget is, addig másoknak több támogatásra van szükségük, hogy fel tudják dolgozni az érzéseiket. Nem azzal van gond, ha a gyermek versengő típus. Amit nem szeretne a szülő az az, hogy duzzogjon vagy dühös legyen a csemete, ha nem nyer egy játékban, továbbá hogy feladja a játékot, ha úgy látja, veszíteni fog. Ahogy azt sem lenne jó, ha csalna a győzelem érdekében. Nair megosztott néhány stratégiát, ami segíthet jobban kezelni a gyermeknek a vereséget.

A veszítést is gyakorolni kell

A családi társasjátékozások jelentik ez egyik első alkalmakat arra, hogy megtanulhassa a gyermek, milyen veszíteni – éppen ezért nem is szabad nyerni hagyni. A játék közben beszélgessetek arról a gyerekkel, milyen érzést okoz neki, ha nyer és ha veszít. A testvérek pedig ideális ellenfelek, mielőtt a kortársaival kezd majd versenyzős játékokat játszani.

Beszéljetek a szerencséről!

Érdemes azt is elmagyarázni a gyermeknek, hogy néha erőfeszítésre, néha szerencsére, néha pedig mindkettőre szükség van a győzelemhez. Taníts neki olyan kifejezéseket, mint a “szerencsés dobás” vagy a “rossz lap jött”, hogy kevésbé vegye a szívére a kudarcot. Ha azt mondja, hogy “ez nem igazságos”, ne azt mondd, hogy “az élet sokszor nem igazságos”, hanem fókuszálj az érzéseire: “Tudom, hogy szerinted ez nem igazságos. Mérges vagy, hogy veszítettél?”

Modellezd a sportszerűséget

Akár ti játszotok, akár néztek egy sportmeccset, közvetítést, mutasd meg, milyen a sportszerűség. Ne szidd a másik csapatot vagy a játékvezetőt!

Hangsúlyozd a pozitív dolgokat

Amikor a gyermek nyugodt, beszélgessetek arról, hogyan kell pozitívan gondolkodni egy játék kapcsán. Kérdezd meg, mi a célja az adott játékban, és mit gondol, hogyan tud fejlődni. Tanítsd meg neki, hogy ne a győzelemre vagy a vereségre koncentráljon, hanem a játék örömére és arra, hogy válhat jobbá.

Dicsérd, ha empatikus

Amikor jól kezeli a vereséget, illetve a győzelmet, empátiát mutat, azt érdemes elismerned. Például: “Láttam, hogy gratuláltál a fiúnak, aki nyert, annak ellenére, hogy mérges voltál, amiért nem te nyertél. Szép dolog volt.”

Tanítsd meg, hogyan lehet újra nyugodt

Mutasd meg neki, hogy jó módszer, ha vesz néhány lassú, mély lélegzetet, vagy visszafele számol 10-től, amikor idegesnek érzi magát. Mondd el neki, hogy veled meg tudja beszélni, mit érzett a játék, a verseny elvesztése után, miután meg tudott nyugodni.

Csábító lehet szülőként hagyni nyerni a gyermeket a béke megőrzése érdekében, de ez nem hasznos a gyerek szempontjából. Hisz a verseny, a vereségek és a győzelmek megtaníthatják a gyermeknek, hogy ha kitart a kudarc ellenére is, az sikert hozhat. Ha már gyerekként elsajátítja, milyen a sportszerűség, valószínűleg nem fog szétesni felnőttként sem, amikor a kollégája kap egy előléptetést, és nem ő.