Gyerek

Akár az idén elkezdődhet az 5-11 éves korosztály oltása

Az oltás elfogadását már kérvényezték, a döntés pedig év végére várható.
2021. November 11.
Akár az idén elkezdődhet az 5-11 éves korosztály oltása (Fotó: Getty Images)

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) akár már az idén jóváhagyhatja az 5-11 éves korosztály beoltását a Pfizer/BioNTech vakcinákkal. Galgóczi Ágnes tájékoztatása szerint az oltás elfogadását már kérvényezték, a döntés pedig év végére várható – írja a Magyar Nemzet.

Ahogy a portál írja, a szakemberek már felhívták a figyelmet, hogy a járvány negyedik hullámában a legkisebbek sincsenek biztonságban, hiszen hétről hétre több gyermek kapja el a fertőzést, akiknél a betegség ezúttal már tünetekkel jelentkezik.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elmondta, hogy ha az EMA jóváhagyja az 5-11 évesek oltását, itthon is alkalmazzák majd – írja a hvg.hu.

A Magyar Nemzet idézte  Szlávik Jánost, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosát, aki hangsúlyozta, hogy “mindenképpen törekedni kell az átoltottság növelésére, mivel a nemzetközi példák is azt mutatják, akkor lehet vége a járványnak, ha minél többen védettséget szereznek”.

A portál beszámolt arról is, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) továbbra is a pedagógusok kötelező oltása ellen emel szót. Nagy Erzsébet, a PDSZ országos elnökségének tagja szerint a tanárok kötelező oltásával az állami oktatás is veszélybe kerül, ezért azt szeretnék, ha a kormány inkább ösztönözne, és nem kötelezne az oltásra. Hangoztatta, hogy nagyon sokan dolgozhatnak megbízásos szerződéssel, így ilyen esetben sem a fizetés nélküli szabadság, sem a felmentés nem értelmezhető “szankcióként” az oltás megtagadása esetén. Nagy Erzsébet szerint az oltatlan munkavállalók ezért inkább elmennek fizetés nélküli szabadságra, vagy olyan intézményekbe mennek át, ahol nem kötelezik őket az oltás felvételére.

Forrás: Magyar Nemzet