Gyerek

Aki szeret sportolni, 9 évet kaphat ajándékba

Azok a felnőttek, akik szeretnek sportolni, akár kilenc évvel is növelhetik biológiai éveik számát. A rendszeres kocogás és egyéb edzésformák ugyanis lassítják a sejtszintű öregedést.
2017. Június 04.

A sport jó pár évvel meghosszabbítja az életünket

“A rendszeres, kitartó edzés több friss kutatás szerint is az ifjúság szökőkútja, legalábbis sejtszinten. Az, hogy az ember papíron 40 éves, egyáltalán nem feltétlenül jelenti azt, hogy biológiailag is annyi” – fogalmaz a kutatást vezető Larry Tucker, a Brigham Young University munkatársa.

A szakember szerint egyáltalán nem véletlen az, hogy vannak emberek, akik jóval fiatalabbnak néznek ki a koruknál. Ugyanis minél aktívabbak vagyunk fizikailag, annál kevésbé látszik meg testünkön az öregedés.

A szakember és csapata több mint 5800 amerikai adatait vizsgálta, amiből kiderült, hogy azok, akik rendszeresen sokat edzenek, lényegesen hosszabb telomerekkel rendelkeznek, mint azok, akik csak mérsékelten aktívak, vagy éppen teljesen inaktívak.

A telomerek a kromoszómákat alkotó DNS-szál két végén található többszörösen ismétlődő részek. Valahányszor egy sejt duplázódik, a telomer végéből eltűnik egy kis darabka. Így aztán minél idősebbé válunk, annál rövidebbek a telomerek.

A sokat sportoló felnőttek esetében ugyanakkor a telomerek hét évvel kevesebb öregedést sejtetnek, mint kevésbé aktív kortársaik esetében, az inaktív felnőtteknél pedig kilenc évvel tűnnek ez alapján fiatalabbnak.

A nagy aktivitás nőknél napi legalább 30 perc, férfiaknál 40 perc kocogást jelent, heti öt alkalommal.

Ezek a sport témájú cikkek is érdekelhetnek:

Fontosabb a sportmelltartó, mint hiszed

A séta vagy a futás jobb?

Forrás: Medipress