Gyerek

Amikor a szex elveszi az eszed…

A szeretkezés lehet felejthető, vagy akár észveszejtő is, de bizonyos emberek számára mindkettő lehet egyszerre, mégpedig szó szerinti értelemben.
2011. Október 15.

Egy 54 éves amerikai nő egyszer csak megjelent a washingtoni Georgetown-i Egyetemi Kórház sürgősségi osztályán, és azt állította, hogy semmire sem emlékszik az elmúlt 24 órából, ráadásul az újabb emlékei is homályosak és részben hiányosak. Egyetlen dologra tudott csak visszaemlékezni az asszony, mégpedig, hogy az amnéziája pontosan egy órával azután kezdődött, hogy lefeküdt a férjével, derült ki a Journal of Emergency Medicine című magazin szeptemberi számából.

Az átmenetei globális amnéziában szenvedő emberek általában nem panaszkodnak semmiféle mellékhatásra, és a memóriazavarok idővel többnyire maguktól megszűnnek. Az ideiglenes amnézia meglehetősen ritkán előforduló jelenség, évente 100 000 emberből körülbelül 3-5 embert érint. A kutatók egyelőre nem tudják biztosan, hogy mi okozza ezt az állapotot, és az sem világos, hogy az átmeneti amnéziás páciensek mitől maradnak mégis beszédesek és éberek, miközben a memóriájuk nagy része kiesett.

Amikor a szex elveszi az eszed...

„Az okok egyelőre ismeretlenek az orvostudomány előtt” – mondta Dr. Sebastian Ameriso, a Buenos Aires-i Neurológiai Kutatóintézet ideggyógyásza. „A szokatlan állapot sok esetben komoly riadalmat kelt a páciensek körében, pedig ennek semmi köze a stroke-hoz, nem okoz semmiféle agykárosodást, és többnyire teljesen ártalmatlan” – tette hozzá Dr. Ameriso.

A washingtoni asszony agyán MRI és CT vizsgálatokat is végeztek az orvosok, mint minden hasonló esetben, de semmiféle károsodást nem lehetett kimutatni, ráadásul mire a páciens elhagyta a sürgősségi osztály vizsgálóját az átmeneti amnézia tünetei szinte nyom nélkül eltűntek.

Forrás: Medipress