Gyerek

Amit tudnod kell, ha introvertált a gyermeked

Lehet hogy a gyermeked nem pont úgy viselkedik, mint ahogyan azt te szeretnéd: csendesebb, visszahúzódó, nehezebben barátkozik. Hidd el, nem baj, hogy introvertált!
2019. Április 07.
Az introvertált gyereknek szüksége van az egyedüllétre

Egy nyitottabb, extrovertált típusú szülőnek nehéz megérteni, ha a gyermekére éppen az ellenkező jellemző: csendes, kevésbé barátkozós, nehezen nyílik meg, nem veszi ki a részét óvodai-iskolai tevékenységekből. Ugyanakkor neki láthatóan semmi baja nincs ezzel. A szülők azonban aggódhatnak, vajon megfelelően fejlődik-e a gyermeke. Természetesen előfordulhat, hogy egy gyermek szorong vagy depressziós, ez azonban szerencsére jóval ritkább mint az, hogy csak csendesebb személyiségtípusba tartozik.

Nézzünk néhány fontos tényt, melyeket érdemes észben tartani, ha a te gyereked is introvertált!

Nem fogja kinőni

Lehet, hogy legszívesebben kivárnád, amikor a gyermeked “megszűnik” introvertáltnak lenni, ennek azonban sajnos meglehetősen kicsi az esélye. Ezek a személyiségjegyek nagy részben genetikailag meghatározottak. Persze a szülői gondoskodás és temperamentum is szerepet játszik abban, hogy egy gyerek introvertált vagy extrovertált, de alapvetően nem lehet teljesen más irányba formálni a kicsiket. Kutatások szerint az introvertáltak és az extrovertáltak agya egy kicsit máshogy működik, például az introvertáltaknál nagyobb az az agyterület, amelyik az absztrakt gondolkodásért és a döntéshozatalért felelős. Vagyis, biológiai oka is van annak, hogy valaki introvertált vagy extrovertált!

Nehezebben alkalmazkodik az új helyzetekhez

Az introvertáltak gyakran szorongóak és idegesek lesznek új környezetben vagy ha új emberekkel ismerkednek meg. Ne várd el a gyerekedtől, hogy boldogan és lelkesen vesse bele magát az új élményekbe, és azonnal összebarátkozzon más gyerekekkel. Lehetőség szerint hagyj neki egy kis időt, hogy megismerkedjen az új helyzetekkel! Például érkezzetek korábban, amikor még kevesebben vannak. Az is jó megoldás lehet, ha hagyod, hogy egy kicsit odébb vonuljon és csak megfigyelőként vegyen részt a tevékenységekben. Egyáltalán nem kell noszogatni, hogy vegyen részt a játékban! El fog jönni az a pillanat, amikor ő dönt így, mert már eléggé biztonságban érzi magát. Szintén segíthet, ha előre megbeszélitek, mi várható, mire számíthat, kikkel fog találkozni, és mit csinálhat, ha úgy érzi túlságosan kimerítette az esemény. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy ne vond meg tőle az új élmények lehetőségét azzal, hogy túlságosan óvod.

Kimeríthetik más gyerekek

Míg az extrovertáltakra inkább az a jellemző, hogy társaságban, más gyerekek között feltöltődnek, az introvertáltakat könnyen kimeríthetik a zajos, zsúfolt események. Lehet, hogy a gyereked észre sem veszi, amikor már nagyon elfáradt vagy éppen túlpörgött, ezért neked kell figyelned arra, mikor látod nagyon kimerülteknek. Ilyenkor érdemes egy kicsit eltávolítani őt az események középpontjából.

Nehezen barátkozik

Vannak olyan gyerekek akik bármilyen környezetben találnak maguknak új barátokat, de az introvertáltak gyakran idegesek lesznek, ha új emberekkel kell megismerkedniük. Nagyon fontos, hogy dicsérd meg a nyitottságáért, és erősítsd meg benne ha valamit jól csinált, például, ha képes volt bátran kilépni a komfortzónájából és megszólítani egy másik gyereket.

Meglepő dolgok érdekelhetik

Lehet, hogy gyermeked olyan dolgok iránt érdeklődik, amik neked furcsák vagy szokatlanok: utálja a focit, de rajong a rovarokért… Érdemes azonban minél több lehetőséget adni neki, hogy azzal foglalkozhasson, amit szeret. Lehet, hogy sok gyerek jól érzi magát sportolás közben vagy egy színjátszókörben, de egy visszahúzódóbbnak inkább a művészeti órák vagy a tudományos szakkör jön be. Bármi legyen is ez a kedvelt hobbi, a gyermeked itt megtanulhat együttműködni másokkal, és barátokat is szerezhet – olyanokat, akiknek hasonló az érdeklődési köre és a temperamentuma.

Nehezebben teljesíthet az iskolában (de nem azért, mert rosszak a képességei)

Vannak olyan óvódapedagógusok, tanítók akik nehezebben ismerik fel, hogy egy gyermek introvertált, inkább lustának vagy figyelmetlennek tartják. Azonban sok introvertált gyerek nagyon is figyel, de egyszerűen jobban szeret “csak” hallgatni, és megfigyelőként részt venni a tevékenységekben, mint aktívan részt venni bennük. Beszélj a pedagógussal, mert így olyan olyan tevékenységeket ajánlhat neki, amelyekkel jobban ki tudja fejezni magát, barátokat szerezhet és megmutatja a tudását is.

Nehéz lehet neki kiállni saját magáért

Az introvertált gyerekek sokszor csak némán tűrik, hogy a hangosabbak, harsányabbak elvegyék a játékokat tőlük, kitúrják őket a sorból. Gyakran nem is értik, hogy mi történik velük. Igyekezz minél korábban megtanítani nekik, hogy az ő véleményük is fontos és nyugodtan mondhatnak nemet!

Szeret egyedül lenni – nem veled van baja

Minden olyan tevékenység – bármilyen hétköznapi legyen is – ami kimozdítja a gyerekedet a saját kis világából, ki is meritheti! Szüksége van tehát arra, hogy egy kicsit egyedül legyen, akár iskola, óvoda vagy egy baráti összejövetel után. Ezt ne vedd személyes sértésnek! Nem veled van baja, nem is a családjával, egyszerűen egyedül kell lennie ahhoz, hogy feltöltődhessen!

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: