Gyerek

Augusztus végéig még be lehet nyújtani a magántanulói kérelmet

Akik augusztus végéig benyújtják a magántanulói státusz iránti kérelmüket, azoknak még a jelenlegi szabályok szerint az igazgatók bírálják el a beadványát.
2019. Augusztus 12.
Augusztus végéig még be lehet nyújtani a magántanulói kérelmet

Azoknak, akik határozatlan időre, azaz a 2019/2020-as vagy az azt követő tanévre vonatkozóan már magántanulói státuszúak nincs dolguk – ezt állítja az Oktatási Hivatal. Akik pedig augusztus végéig benyújtják a kérelmüket a magántanulói státuszra, egyelőre nem érinti őket a változás, ahogy azokat sem, akik a jövő tanévre már korábban megkapták az otthoni tanuláshoz szükséges engedélyt.

Szeptembertől viszont az Oktatási Hivatal kezébe kerül a döntés, és legkésőbb egy éven belül minden jogviszonyt felülvizsgálnak.

Minderről nem az Oktatási Hivatal hivatalos honlapján sajtóközleményként értesülhetünk, hanem a Magyar Nemzet adta hírül és a hivatal honlapján csak az egyéni tanrendre vonatkozó lapfülön lehet megtalálni az erre vonatkozó anyagot – hívta fel a figyelmet az Index.

A dokumentum azzal kezdi a tájékoztatást, hogy az engedélyezés eddig intézményi szinten történt, az egyes iskolák pedig igencsak eltérő joggyakorlatot követtek.

Az OH most azt írja, hogy 2020 szeptemberéig felülvizsgálatot folytat le minden érintett esetében, és hivatalból dönt arról, hogy 2020 ősze után is fennállhat-e az egyéni munkarend, amely lényegében a magántanulói státusz új neve. Ezt a módosítót pár hete fogadta el a parlament, az érintettek legnagyobb megdöbbenésére.

A felülvizsgálatig azonban továbbra is minden érintett távol maradhat az órákról a következő tanévben is. Azok a tanulók viszont, akik szepŹtember 1-je után első ízben folyamodnának az egyéni tanrend kérelmezéséhez, egészen addig kötelesek látogatni az órákat, míg meg nem születik a státusukkal kapcsolatos hivatalos döntés.

Megfelelő indok alapján az új szabályozás szerint is adható egyéni munkarend- szögezte le az OH.

Emlékeztettek: a kérelmek elbírálásakor azt fogják vizsgálni, hogy a diák egyéni adottsága, sajátos helyzete, illetve fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából előnyös-e az egyéni munkarendben történő tanulás. A sajátos nevelési igényű tanulók esetén szakértői bizottság szakvéleményét is kikérik, tartós betegség esetén pedig a szakorvosi igazolást fogják megvizsgálni.

Fontos változás lesz, hogy míg eddig a tanév során bármikor lehetett kérelmezni a magántanulóságot, addig az egyéni tanrend csak az adott tanév első napját megelőző június 15-ig igényelhető.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu