Gyerek

Az iskolaigazgatóknak kell megszervezniük a diákok oltását

Egy hetet kaptak az iskolaigazgatók, hogy felmérjék hány 12-18 éves diák venné fel az oltást augusztus utolsó napjaiban. Az oltást az iskolák épületeiben adják majd be.
2021. Július 28.
Az iskolaigazgatóknak kell megszervezniük a diákok oltását (fotó: Getty Images)

A kormány döntése szerint augusztus 30-31-én kaphatják meg a koronavírus elleni oltást a 12-18 éves diákok. A szervezést az iskoláknak maguknak kell megoldaniuk a nyári szünetben – írja a Népszava. A kormányhivatali levélből, amit nemrég kaptak kézhez az iskolaigazgatók az is kiderült, hogy a diákok csak Pfizer oltóanyaggal olthatók, az oltások megszervezésére, az igények felmérésére pedig bő egy hetet kaptak az iskolák, augusztus kell teljesíteniük a felmérést.

Az oltásokat várhatóan az iskolák épületében adják majd be, de az intézmények nagy száma miatt összevont oltóhelyeket is kialakíthatnak, erre a tankerületek tehetnek javaslatot. A kormányhivatalok arról is tájékoztatták az intézményvezetőket: megkeresték az iskolaorvosokat, hogy felmérjék, mennyien hajlandóak közreműködni az oltásokban, ugyanakkor az igazgatókat is arra kérik, egyeztessenek intézményük orvosával. A 12-18 évesek oltásához a szülői hozzájáruló nyilatkozatokat is be kell szerezniük. A Népszava becslése szerint az oltási kampány több százezer diákot érinthet.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Népszavának azt mondta: sajnálatos, hogy az intézményvezetők, osztályfőnökök ismét a nyári szabadságuk alatt kaptak pluszmunkát, ráadásul az oltás megszervezésével kapcsolatos feladatokat szűkös határidővel kell teljesíteniük. Totyik Tamás nem érti, miért az iskolaigazgatókra hárítják a szervezés felelősségét, miért nem lehetett ezt a gyermekorvosi hálózaton keresztül megoldani. Totyik Tamás az augusztus végi két napot is kevésnek tartja több százezer diák beoltására.

Forrás: 24.hu