Gyerek

Az ovi az új első osztály?

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint az Egyesült Államokban egyre többen mennek úgy első osztályba, hogy már jól tudnak olvasni. Ez hazánkban is tapasztalható.
2017. Április 21.

Már az oviban megtanulnak olvasni a gyerekek

A kutatást vezető Emily Rodgers, az Ohio Állami Egyetem munkatársa szerint, ma már az óvoda utolsó éve jelenti azt, amit korábban az iskola első osztálya.

A vizsgálat során a szakemberek több mint 2300 iskolást kísértek figyelemmel 44 különböző államban, és arra a megállapításra jutottak, hogy azok, akik 2013-ban mentek elsőbe, sokkal jobb olvasási készségekkel rendelkeztek, mint azok, akik 12 évvel korábban kezdték az iskolát.

A kutatásban résztvevő Jerome D’Agostino professzor úgy véli, annak, hogy egyre korábban sajátítanak el számos fontos készséget a gyerekek, hatása van az olvasási képesség korai kialakulására is. A szakember szerint fontos lenne kialakítani azokat a stratégiákat, melyekkel a nyelvi készségek terén elmaradottabb óvodásokat lehetne támogatni, és talán a legjobb módszer az lenne, ha lehetőséget adnánk nekik arra, hogy minél többször olvashassanak szövegeket.

A vizsgálat további részleteiről az Educational Researcher című lapban lehet olvasni.

Ezek a cikkek is kapcsolódnak az óvoda, iskola témához: