Gyerek

Baj, ha a nyilvános zuhanyzóban nincs papucs a gyereken?

Minden esetben fertőzés lehet a vége egy óvatlan mozdulatnak? Vagy ha már megtörtént a "baj", mit lehet kezdeni, hogy megússzuk a lábgombát, körömgombát?
2016. Augusztus 22.

“Vedd fel a papucsodat” – ez a legjellegzetesebb parancsszó egy uszodában vagy a standon, persze csak azután, hogy “óvatosan, ne szaladgálj”.

Elméleti síkon nagyjából persze tudjuk azért, hogy miért parancsoljuk rá a gyerekre a papucsot, főleg a zuhanyzóban: nehogy valamilyen gombás fertőzést elkapjon. Nem mellesleg pedig ezt a szabályt a felnőttek is betartják, hiszen a legpuccosabb edzőterem zuhanyzójában is ritkán látni edzés után papucs nélkül zuhanyzókat.

A strandokon, uszodákban lévő nyilvános zuhanyozók valóban kritikus területnek számítanak a lábgomba szempontjából. De vajon tényleg jogos a szülő aggodalma: egyetlen papucs nélküli zuhanyzásból is fertőzés lehet?

Nos, szerencsére nem kell ennyire rettegni attól, hogy a gyerek elkap valamit. Ha nincs a lábán seb, és a nagy sietségben papucs nélkül rohant el a klóros vizet lemosni magáról, akkor egyedül arra figyeljünk, hogyha a kicsi kijön a zuhany alól, minél hamarabb, minél alaposabban töröljük szárazra a testét, így talán minden rendben lesz.

Különösen a hajlatokra figyeljünk oda, mint például a lábujjak köze, itt ugyanis megtapadhatnak a gombák, de minél szárazabbra töröljük itt is a bőrt, annál kisebb esélyt adunk a fertőzésnek megtelepedni.

Persze jobb megelőzni a fertőzés lehetőségét, hiszen a gombák és a nedvesség szinte kéz a kézben járnak. Így könnyű elkapni őket a strandokon, uszodákban, zuhanyzókban. Éppen ezért eleve ne is hagyjuk, hogy a gyerek ezeken a helyeken papucs nélkül legyen – ha belegondolunk, ez nem is akkora ár az egészség megőrzéséért.

(via)

Ez is érdekelhet: