Gyerek

Blue Mind: a víz csodás hatással van az elmére

Bizonyított tény: a víz közelsége, látványa, hangja megnyugtatja a lelket, de ez csak a jéghegy csúcsa. Jó pár pozitív hatása van még a nagy kékségnek. Aknázd ki te is a víz terápiás erejét!
2018. Március 15.
A víz segít a feltöltődésben

A víz boldogabbá és egészségesebbé tesz – ez a legfontosabb üzenete Wallace J. Nichols Blue Mind című könyvének. Víz mellett, alatta, hangjától, a róla készült képtől vagy egy napi rutin zuhanytól egyre-másra töltekezünk. Csodát tesz az elmével. Segít a digitális világ csapdájából, a feszültségből kitörni. 

Ha most tervezitek a nyaralást, íme pár érv a vízparti családi kikapcsolódás mellett. 

Pá-pá depresszió!

A hullámok hangja, a víz színe megnyugtat, sőt, meditatív állapotba juttat bennünket. A feszültség oldódik, a lehangoltságot elfújja a szél. Nem véletlen, hogy relaxációs hanganyagok készülnek a hullámzás hangjából. Ha olyan szerencsés vagy, hogy vízparton éltek, észre sem veszitek, de valószínűleg kevésbé vagytok feszültek, mint azok, akik kevesebbet tapasztalnak a víz nem mindennapi hatásából. Könnyebb kedvesnek lenni, jó kapcsolatot ápolni, türelmesnek maradni másokkal, s persze feldolgozni a napi stresszt.

Terápiás jelleggel egy vízparti nyaralás is üdítően hat az elmére és a család idegállapotára. Beköszönt a béke, a nyugalom.

Kreatívabbá tesz

A víz látványa, hangja megnyugtat, s a keletkező relaxált állapot kedvez a fantázia szárnyalásának. Igazi kreativitásturbó. A gyerekből is biztos előjön a kis alkotó művész. S talán nekünk is olyan gondolataink támadnak, amelyek azelőtt mélyen megbújtak a mindennapok zaja mögött. 

Máshogy állunk a dolgokhoz

Átlag nap: reggeli forgalmi dugóban eszelősen tajtékzunk, felhúzzuk magunkat a kolléga tapintatlan beszólásán, este kiborulunk, mert a gyerek leverte a tavaly vásárolt nippet a polcról. Kis dolgokból nagy dolgot csinálunk, bolhából elefántot. Elfelejtjük, hogy mi fontos valójában. És azt is elfelejtjük, hogy ezek csak apró porszemek és történések. 

Mikor leülünk a tenger partjára, és tekintetünk a távolba réved, kicsit más megvilágításba kerülnek a dolgok. Eszünkbe jut, milyen hatalmas a világ, a kis dolgok valóban kicsinek látszanak. Bármi történik, az élet megy tovább, az idő megállíthatatlan. 

Minden végre a helyére kerül.

Kikapcsolódás? Tengerpart, tópart, úszás, wellness 

Szülőként sokszor jutunk tűréshatárunk szélére, mikor felrémlik az “Állítsátok meg a világot, ki akarok szállni” örök érvényű mondata. A figyelmeztető jeleket észlelve igenis szükség van az életmentő feltöltődés beiktatására. A családi nyaralás sose maradjon el, s az ideális az, ha egy pár napos páros (gyerekmentes) kikapcsolódás is befér a nagy hajtásba. Mikor szervezzük ezeket, gondoljunk a vízre is, mint az egyik legtermészetesebb terápiás eszközre.