
Kép: Getty Images
A nagy mennyiségű rizs, a rizs alapú tej- és tejtermék-helyettesítők nagyfokú arzénterhelést jelenthetnek a csecsemők számára, azonban a szervezetük még nem képes arra, hogy ezt a toxikus anyagot eltávolítsa. Hosszú távon gátolhatja az agy fejlődését, fokozhatja egyes ráktípusok kockázatát, írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Facebook-posztjában.
Az összes rizsfajta tartalmaz arzént, de eltérő mértékben: a barna rizs több arzént képes felhalmozni, míg a basmati rizs arzéntartalma a legalacsonyabb. Ettől azonban nem kell teljesen elfelejteni a rizst, ha babákról van szó. A dietetikusok az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlása szerint azt javasolja, hogy hetente egy-egy adag rizsből készített köretet, kását valamint puffasztott rizsalapú terméket adhatunk a kicsiknek, ez minimális kockázatot jelent.
Csökkenthető a rizs arzéntartalma, ha:
- vízben főzzük – 1 rész rizs: 6-10 rész víz -, mint egy tésztaköretet, alaposan szűrjük le róla a vizet
- az élelmiszercímke alapján a csecsemőknek adható, babáknak szánt rizsalapú termékeket választunk, amelyekben bevizsgált a nehézfémek mennyisége
- válogassunk változatosan a gabonafélék közül, ne legyen kizárólagos forrás a rizs (gluténérzékenység esetén sem)
- rizsitalt rendszeresen ne kínáljunk 5 évesnél fiatalabbaknak
- figyeljünk az egyéb arzénforrásokra, bevizsgált ivóvizet kínáljunk csak a csecsemőnek, valamint korlátozzuk a gyümölcslevek kínálását!