Gyerek

Egyre több a krónikus betegségben szenvedő gyerek

Az asztma, az elhízás, a viselkedési zavarok és más krónikus betegségek az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az amerikai gyermekek körében, amit részben a környezeti változásokkal és a betegségek gyakoribb diagnosztizálásával magyaráznak.
2010. Március 10.

AsztmaA Massachusettsi Általános Gyermekkórház kutatói Jeanne Van Cleave orvos vezetésével három csoport gyermekben vizsgálták a legalább egy évig tartó betegségek előfordulását. Az első, 2000 gyermekből álló csoport vizsgálatát 1988-ban kezdték meg. Őket hat évig követték nyomon, ezt követően pedig egy második csoportot vizsgáltak 1994. és 2000. között, végül pedig a harmadikat 2000-től 2006-ig.

Az édesanyákat arról kérdezték, hogy gyermekük szenved-e valamilyen fizikai, érzelmi vagy mentális betegségben, ami megakadályozza abban, hogy rendszeresen iskolába járjon, rendszeres iskolai illetve gyermekkori tevékenységeket folytasson, vagy ami orvos illetve más egészségügyi szakember szoros ellenőrzését vagy kezelését igényelte.

Az így gyűjtött adatokat a krónikus betegségek négy csoportjára osztották: asztma, viselkedési és tanulási zavarok, elhízás és egyéb fizikai állapotok.

“Kiderült, hogy az egyes krónikus betegségek előfordulása a vizsgálati periódus bármely időpontjában rendkívül magas volt, és az idő előrehaladtával csak tovább nőtt” – számoltak be a Journal of the American Medical Association szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői.

A kutatók szerint ehhez számos tényező hozzájárulhatott, többek között a környezeti változások is, amelyek befolyásolhatják a krónikus légzőszervi megbetegedések és az elhízás arányait, valamint az is, hogy a gyermekek a tanulmány időszakában egyre nagyobb mértékben hozzáfértek az egészségügyi ellátáshoz, ami gyakoribbá tette a gyermekkori krónikus betegségek diagnosztizálását.

A döglött lótól az evészavarig A tanulmány eredményei szerint mindegyik krónikus betegség, köztük a sokat emlegetett gyermekkori elhízás aránya növekedést mutatott, az első csoport vizsgálatának végén mért alig 13 százalékról 2006-ra már 26,6 százalékra ugrott.

Az elhízás aránya az első csoport vizsgálatának végén, 1994-ben mért 13,3 százalékról 2006-ra közel 16 százalékra emelkedett. A harmadik, utolsó vizsgált csoportban a 14 évesek 51,5 százaléka számolt be valamilyen krónikus betegségről a hatéves vizsgálat valamely pontján, szemben az első csoportban mért 27,8 százalékkal.

A kutatók ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a felnőttek krónikus betegségeitől eltérően a gyermekkori állapotok nem feltétlenül hosszú távúak. A négyéves koruk előtt asztmás zihálásban szenvedő gyerekek több mint a fele kinőtte a rendellenességet hat éves korára, és a bizonyos viselkedési zavarokban szenvedő gyerekek egy éven belül kigyógyultak a rendellenességből.

A tanulmány számos közelmúltban készült kutatás eredményét is megerősíti abban a tekintetben, hogy az elhízás az Egyesült Államokban tetőzött. A harmadik csoportban, 2000 és 2006 között kevesebb új elhízásos eset fordult elő, mint a második csoportban, ami megfelel a korábbi kutatások eredményeinek, melyek azt mutatják, hogy az elhízás aránya az elmúlt néhány évben stagnált.

Animáció, videó: HáziPatika.com

Ezek is érdekelhetnek:

  • A trendi testnek a gyerek fizeti meg az árát
  • A szervezet öngólt lő
  • Homeopata orvosnál jártunk
  • Ritkábban asztmásak a tanyán nevelkedő gyerekek
  • Forrás: Medipress